ΦΑΡΜΑΚO

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την ανάπτυξη εμβολίων για τον Έμπολα

Χρηματοδότηση ύψους 24,4 εκατ. ευρώ για την έρευνα με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών σχετικά με τον ιό Έμπολα θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την ανάπτυξη εμβολίων για τον Έμπολα

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση, που θα διατεθεί από το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, Ορίζοντας 2020, θα διοχετευτεί με γρήγορες διαδικασίες, ώστε η έρευνα να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Η χρηματοδότηση θα χορηγηθεί σε έρευνες που αφορούν μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές ενός πιθανού εμβολίου, ως η δοκιμή γνωστών και νέων ενώσεων για τη θεραπεία του Έμπολα.

Η ανακοίνωση γίνεται ταυτόχρονα με τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου του ΠΟΥ, που πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη με τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας και αντιπροσώπων της βιομηχανίας. Στη διάσκεψη συζητείται η πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμα εμβόλια, η χρηματοδότηση εκστρατειών εμβολιασμού και ανοσοποίησης καθώς και ο σχεδιασμός, η ικανότητα παραγωγής, η ρύθμιση και η αποζημίωση για τις κλινικές δοκιμές.

«Επικροτώ θερμά την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να στηρίξει μια σειρά κλινικών δοκιμών και μελετών σχετικά με τον ιό Έμπολα, ως μέρος της συνεισφοράς της Ευρώπης στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης η οποία έχει ήδη κοστίσει τόσες πολλές ζωές» δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Πίοτ, διευθυντής του London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε: «Κάνουμε αγώνα δρόμου για να προλάβουμε την επιδημία του Έμπολα, και έχουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να βρούμε μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα», ενώ η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, Μόιρα Γκέγκεν Κουίν τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ιατρική έρευνα για τον Έμπολα, με τη συμμετοχή των καλύτερων ακαδημαϊκών ερευνητών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έως στιγμής διαθέσει 180 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια προς τις χώρες που πλήττονται από την επιδημία (άμεση περίθαλψη, ταχεία διάγνωση και εκστρατείες ευαισθητοποίησης, αποστολή ειδικού προσωπικού επιτόπου και συντονισμός πιθανών εκκενώσεων χώρων).

Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει ότι συνεργάζεται με τη βιομηχανία με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον Έμπολα και άλλες αιμορραγικές νόσους στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Καινοτόμα Φάρμακα.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Έμπολα