ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: Οι ελλείψεις στα φάρμακα, η ευθύνη & το παράδειγμα της Ισπανίας

Το θέμα των σοβαρών ελλείψεων σε φάρμακα και εμβόλια που ανέδειξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος χθες, στην πρώτη του συνέντευξη τύπου, φυσικά και δεν είναι καινούριο και έχει μεγάλες προεκτάσεις ένθεν κακείθεν. 

Φαρμακοποιοί: Οι ελλείψεις στα φάρμακα, η ευθύνη & το παράδειγμα της Ισπανίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων και δη εμβολίων και μάλιστα σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι ελλείψεις αυτές, μοιάζουν σαν να είναι ένα συνηθισμένο γεγονός.

Γιατί στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα, για να λέμε την πάσα αλήθεια, το μερίδιο της ευθύνης τους το έχουν όλοι σχεδόν οι φορείς, που ανήκουν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Την ίδια ώρα, οι φαρμακοποιοί, στοχοποιούν τις αποθήκες και τις βιομηχανίες και συχνά οι φαρμακοβιομηχανίες στοχοποιούν αντίστοιχα την άλλη πλευρά. Και καλώς επομένως ανέφερε χθες ο κ. Λουράντος ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος για το ακριβώς συμβαίνει, με την συμμετοχή μάλιστα της ΗΔΙΚΑ η οποία στην φάση αυτή, έχει αφήσει απέξω την ουρά της.

Όμως αυτό που είναι βέβαιο, είναι το γεγονός, ότι παράλληλες εξαγωγές δεν μπορούν συνήθως να πραγματοποιήσουν όσοι εισάγουν φάρμακα, αλλά όσοι εξάγουν. Και εάν έχουν έτσι όντως τα πράγματα, δηλαδή εδώ και διόμισυ χρόνια να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και να μην ανοίγει μύτη, τότε κάτι δεν πάει καλά. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει τεράστια ευθύνη από όλες τις πλευρές, γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτός που υποφέρει περισσότερο, είναι ο ασθενής ο οποίος στερείται το αναγκαίο του φάρμακο την στιγμή που το θέλει. Συνηθίζεται να λέμε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία, όμως ο πρόεδρος του ΠΦΣ μας θύμισε χθες ότι και η υγεία είναι ψυχολογία, αφού ο ασθενής θα χρειαστεί την αναγκαία θεραπεία του σήμερα, ή χθες και όχι πάντως αύριο ή μετά από μερικές εβδομάδες. Τότε θα είναι πολύ αργά.

Επίσης στο θέμα των ελλείψεων υπάρχει μία βασική παράμετρος που δεν πρέπει να μας διαφεύγει: το γεγονός ότι σταδιακά, κινδυνεύουν να βγουν εκτός αγοράς παλιά καταξιωμένα φάρμακα τα οποία έχουν δώσει τις εξετάσεις τους τόσα χρόνια στην αγορά και ικανοποιούν τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν από καινούριες θεραπείες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τεράστια ευθύνη φέρει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις της τιμής, καθιστά τα φάρμακα σχεδόν απαγορευτικά να πωλούνται στην ίδια την χώρα. Ο κ. Λουράντος ήταν πολύ σαφής χθες: η Ελλάδα διαθέτει τα πιο φθηνά φάρμακα της Ευρώπης και την ακριβή φαρμακευτική περίθαλψη για τον ασφαλισμένο. Με δύο λόγια και να αγιάσεις εδώ δεν σε αφήνουν. Ή ακόμη πιο λιανά να το πούμε, μήπως και αντιληφθεί κάτι η ηγεσία της οδού Αριστοτέλους, μήπως οι ίδιοι άνθρωποι της κυβέρνησης, συστηματικά εξυφαίνουν ένα σχέδιο και εξωθούν την αλυσίδα σε παράλληλες εξαγωγές; Μήπως με την πολιτική των διαρκών μειώσεων στην τιμή των φαρμάκων, συναινούν σιωπηλά σε ένα τρομακτικό σχέδιο ελλείψεων με δυσμενή αποδέκτη τον ασθενή, την υγεία και την περίθαλψη;

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, κάθε φορά που σημειώνεται μείωση στις τιμές των φαρμάκων, τα φαρμακεία στην κυριολεξία καταστρέφονται και βλέπουν το στοκ τους να απομειώνεται δραματικά.

Πάντως μιλώντας για ελλείψεις, πριν από τρεις ημέρες η Ισπανική El Pais σε εκτενές άρθρο της, αναφέρθηκε στο θέμα, με έναν τίτλο ο οποίος είναι καταιγιστικός: «Η έλλειψη αποκαλύπτει την απάτη σε πάνω από εκατό φαρμακεία», σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι η αστυνομία και η Πολιτοφυλακή ερευνούν φαρμακοποιούς και φαρμακαποθήκες που κερδίζουν από τα συνταγογραφουμένα φάρμακα με εξαγωγή τους σε πιο ακριβή τιμή».

Σύμφωνα με το άρθρο, «η έλλειψη των φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου ή την πρόληψη της απόρριψης οργάνων σε ασθενείς με μεταμόσχευση έχει αποκαλύψει μία απάτη των παράνομων πωλήσεων φαρμάκων, στην οποία εμπλέκονται φαρμακεία σε όλη την Ισπανία. Σε μόλις ενάμιση χρόνο, έχουν ερευνηθεί πάνω από 100 φαρμακεία και φαρμακευτικές αποθήκες στις 14 αυτόνομες περιοχές για την εξαγωγή από το νόμιμο κύκλωμα, φαρμάκων, με καθορισμένη τιμή πώλησης με συνταγή της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.

Τα αγοράζουν από τα φαρμακεία εταιρείες διανομής, οι οποίες προσελκύονται από το χαμηλό κόστος των φαρμάκων στην Ισπανία, και στη συνέχεια τα πωλούν στο εξωτερικό, επιτυγχάνοντας έως και τρεις φορές περισσότερα χρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η πρακτική, απαγορεύεται στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες: επιτρέπεται μόνο να εξυπηρετούν τους ασθενείς».

«Πρέπει να υπερασπιστούμε την ευημερία του 99% του εργατικού δυναμικού μας" τονίζει ο Πρόεδρος των φαρμακοποιών της Zaragosa (Σαραγόσα), Ramon Jordan. Να σημειωθεί, ότι στην Ισπανία υπάρχουν 22.000 φαρμακεία.

Σύμφωνα με το άρθρο της El Pais, το εμπόριο στο εξωτερικό επιφέρει έως και τριπλό όφελος. H απάτη στην Aragon δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Προέκυψε μετά από πρόστιμο που επέβαλε η καταλανική Generalitat το Φεβρουάριο σε 40 φαρμακεία για τον ίδιο λόγο και η Βαλένθια σε τρεις. Η Πολιτοφυλακή, με την υποστήριξη του Οργανισμού Φαρμάκων της Ισπανίας (AEMPS), αποκάλυψε ένα δίκτυο παράνομης πώλησης στο οποίο συμμετείχαν 50 φαρμακεία σε οκτώ περιφέρειες Galicia, Asturias, Cantabria, País Vasco, Navarra, Madrid, Cataluña και Aragón.

Διαβάστε ακόμη:

Σκληρό μήνυμα Λουράντου: Ανεπαρκές το κράτος - δημιουργεί πτωχευμένα φαρμακεία & πρόβλημα στον ασθενή