ΦΑΡΜΑΚO

Φρουζής: 3 βήματα για διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης πριν είναι αργά

Την ανάγκη να διορθωθεί άμεσα το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης με διαφανείς μάλιστα διαδικασίες στο ποσό των 250 με 300 εκατ. ευρώ, προτού να είναι πολύ αργά, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής, μιλώντας στο 2ο συνέδριο της Boussias Communications με θέμα «Εξατομικευμένη Θεραπεία και Καινοτομία ΙΙ».

Φρουζής: 3 βήματα για διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης πριν είναι αργά

Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να διορθωθεί ο προϋπολογισμός του 2015, πριν να είναι αργά, τόνισε ο κ. Φρουζής. Πρόκειται για τα εξής βήματα:

Πρώτον, πρέπει να πάψει η σύνδεση της φαρμακευτικής δαπάνης με το ΑΕΠ, αυτό δεν έχει καμιά λογική σήμερα. Έτσι, όπως σημείωσε, θα πρέπει η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, η οποία συνδέεται με το ΑΕΠ και που το 2014 ανήλθε στα 2 δισ. ευρώ, με δεδομένη την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, το 2015 να διαμορφωθεί στα 2,060 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα των ανασφάλιστων, που το 2015 θα κοστίζουν 120-150 εκατομμύρια ευρώ ως εξωνοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα.

Τρίτον, πρέπει να ρυθμιστεί το περίφημο ένα ευρώ σε κάθε συνταγή, που μεταφράζεται σε 50 εκατ. ευρώ έσοδα για ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως μείωση φαρμακευτικής δαπάνης. Εάν προσθέσουμε αυτά τα τρία θέματα, έχουμε ένα ποσό 250-300 εκατ. ευρώ, με διαφανείς διαδικασίες, που δεν μπορεί να αμφισβητήσει η τρόικα.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, αναφερόμενος ακόμη στο θέμα των κλινικών μελετών, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να μπει στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή τον Νοέμβριο νομοθετική παρέμβαση για απλοποίηση σε επίπεδο fast track των κλινικών μελετών στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, δήλωσε ότι ο ΣΦΕΕ βρίσκεται σε πολύ στενή συνεργασία με το γραφείο του υπουργού και τους νομικούς του συμβούλους και ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξει η σχετική πρόβλεψη στο πολυνομοσχέδιο.

Διαβάστε ακόμη:

Βορίδης στο onMed: «Πρέπει να πολεμήσουμε το clawback»

Κ. Φρουζής: Η κυβέρνηση ξοδεύει για την υγεία λιγότερα από όσα επιτρέπει η τρόικα