ΦΑΡΜΑΚO

Τι θα βγάλει η σημερινή πρώτη συνάντηση Βορίδη-ΠΦΣ; Όλη η ατζέντα της συζήτησης

Η Ημέρα των φαρμακοποιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα η σημερινή, αφού από το πρωί της Παρασκευής, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προγραμματίσει μία σειρά επαφών τις οποίες είναι γεγονός ότι επεδίωκε εδώ και καιρό.

Τι θα βγάλει η σημερινή πρώτη συνάντηση Βορίδη-ΠΦΣ; Όλη η ατζέντα της συζήτησης

Το πρωί της Παρασκευής θα υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ το μεσημέρι στις 2.30 θα πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη πρώτη συνάντηση του νέου προεδρείου του ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη. Για την σημειολογία της ιστορίας να πούμε, ότι λίγο πριν την συνάντηση με τον κ. Βορίδη, είχε οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια, ωστόσο ανεβλήθη για την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης πολλές συναντήσεις με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες.

Πολλά είναι τα θέματα που θα θέσει το νέο προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου το οποίο στην συνάντηση «θα σηκώσει σημαία» αποφασιστική για το παρόν και το μέλλον του κλάδου και θα επιχειρήσει να πείσει τον υπουργό Υγείας, για τα τραγικά λάθη που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου στον χώρο των φαρμακείων.

Όπως τόνισε το νέο προεδρείο του ΠΦΣ την περασμένη εβδομάδα στην συνέντευξη τύπου, έτσι και σήμερα, το μήνυμα που θα περάσει στον υπουργό Υγείας, είναι ότι οι φαρμακοποιοί και τα φαρμακεία κινδυνεύουν και ότι η κυβέρνηση με την τακτική της, δημιουργεί πτωχευμένα φαρμακεία και σοβαρό πρόβλημα στον ασθενή.

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και του ποσοστού κέρδους, οι δραματικές ελλείψεις σε σκευάσματα κυρίως σε εμβόλια, το ωράριο των φαρμακείων, τα ΜΥΣΥΦΑ, αλλά και η επόμενη ημέρα του κλάδου, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Το προεδρείο του ΠΦΣ, θα επαναλάβει ότι η πολιτεία έχει στοχοποιήσει τα τελευταία χρόνια τους φαρμακοποιούς λες και φταίνε αυτοί για όλα τα δεινά της κρίσης», δημιουργώντας πτωχευμένα φαρμακεία για να έρθουν στην συνέχεια να τα αγοράσουν», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τον κλάδο, ήδη 4.000 με 5.000 φαρμακεία ετοιμάζονται να κλείσουν.

Η Ελλάδα διαθέτει τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη και την ακριβότερη φαρμακευτική περίθαλψη για τον ασφαλισμένο, θα τονίσουν με έμφαση οι φαρμακοποιοί στην συνάντηση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στην αύξηση της συμμετοχής από την πλευρά των ασθενών η οποία σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 60%.

Την έντονη αντίδρασή τους όμως θα καταθέσουν και για το θέμα του ωραρίου, το οποίο ταλανίζει απίστευτα τον κλάδο και έχει δημιουργήσει φοβερό αλαλούμ.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, όπως τόνισε και την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζει ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ένα χαοτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, και για τον λόγο αυτό, απειλεί με αναστολή των εφημεριών των φαρμακείων, όσο και εάν αυτό ακούγεται επώδυνο για τον πολίτη. Ο ΠΦΣ ζητά «ανθρώπινο ωράριο για τους φαρμακοποιούς» και να μας ορίσει ο υπουργός Υγείας ακριβώς πότε θα είναι κλειστά τα φαρμακεία, ώστε να δούμε στην συνέχεια τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις, τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Για τα ΜΗ ΣΥΦΑ, τα οποία ο κλάδος προτιμά πλέον να τα χαρακτηρίζει ως Μη αποζημιούμενα φάρμακα, δεν θα συζητήσει ενδελεχώς το θέμα με τον κ. Βορίδη, αφού ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του υπουργού Ανάπτυξης. Ωστόσο φυσικά θα γίνει αναφορά. Να σημειώσουμε ότι ήδη αρκετοί επικεφαλής αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντο ο οποίος όμως σε έντονο ύφος, τους διεμήνυσε ότι θα κάνει διάλογο μόνο με τα θεσμικά τους όργανα και τους έκλεισε το τηλέφωνο.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνάντηση Μάκη Βορίδη και φαρμακοποιών, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμη:

Σκληρό μήνυμα Λουράντου: Ανεπαρκές το κράτος - δημιουργεί πτωχευμένα φαρμακεία & πρόβλημα στον ασθενή

Φαρμακοποιοί: Οι ελλείψεις στα φάρμακα, η ευθύνη & το παράδειγμα της Ισπανίας

ΠΕΦΝΙ: Αγωνία για την φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών στο ΕΣΥ - να αυξηθεί ο προϋπολογισμός