ΦΑΡΜΑΚO

Έρευνα: Φάρμακο για την πίεση αντιστρέφει τον διαβήτη τύπου 1

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, διαπίστωσαν ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος έχει την απρόσμενη ιδιότητα να αντιστρέφει εντελώς την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια-πειραματόζωα.

Έρευνα: Φάρμακο για την πίεση αντιστρέφει τον διαβήτη τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι η λιγότερο συχνή μορφή της νόσου, αφορά μόλις το 5% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη και ως επί το πλείστον εμφανίζεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Παρ 'όλα αυτά, είναι μια ασθένεια αρκετά σοβαρή.

Ο οργανισμός κάποιου που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 δεν είναι σε θέση να παράγει ινσουλίνη, τα κύτταρά του δεν μπορούν να πάρουν ενέργεια και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του "εκτοξεύονται". Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, γενικά, παράλληλα με τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται και τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται TXNIP.

Αυτή η πρωτεΐνη σκοτώνει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, τα οποία είναι γνωστά ως β-κύτταρα. Μάλιστα, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης ΤΧΝΙΡ, τόσο περισσότερα β-κύτταρα καταστρέφονται και με αυτό τον τρόπο η ανάπτυξη του διαβήτη επιταχύνεται.

Υπάρχει ένα φάρμακο που ονομάζεται "verapamil" (βεραπαμίλη) και το οποίο χρησιμοποιείται κατά κανόνα για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης και των ακανόνιστων καρδιακών παλμών. Το φάρμακο αυτό χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη ροή αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά, αλλά επίσης μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης TXNIP στα β-κύτταρα.

Με τον τρόπο αυτό, η παραγωγή της ινσουλίνης μπορεί να ξεκινήσει και πάλι και η ανάπτυξη του διαβήτη να αντιστραφεί.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Anath Shalev, και οι συνεργάτες του έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι ο τρόπος που λειτουργεί η βεραπαμίλη σε αυτή την περίπτωση είναι με το να αντλεί όλο το ασβέστιο από την πρωτεΐνη TXNIP και με αυτό τον τρόπο να την καθιστά αδρανή.

Τώρα, οι ερευνητές αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές διάρκειας ενός έτους σε ανθρώπους. Κατά την περίοδο αυτή, 52 συμμετέχοντες ηλικίας από 19 έως 45 ετών θα υποβληθούν σε θεραπεία είτε με βεραπαμίλη, είτε με ένα placebo. Αν το φάρμακο αυτό για την καρδιά αποδειχτεί αποτελεσματικό, θα πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της αντιμετώπισης του διαβήτη γενικότερα και όχι μόνο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαία αύξηση του παιδικού διαβήτη - Ποιά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Δύο φάρμακα για το διαβήτη επαναφέρουν τη μνήμη μετά το Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες δημιούργησαν βλαστοκύτταρα που σκοτώνουν τον καρκίνο

Διαβήτης: Τα δερματικά συμπτώματα σε φωτογραφίες