ΦΑΡΜΑΚO

Λουράντος: Εγκληματική ακόμη και η σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα

Εγκληματική χαρακτηρίζει ακόμη και την σκέψη της αύξησης του ΦΠΑ και στα φάρμακα ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Λουράντος: Εγκληματική ακόμη και η σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα

Το θέμα αύξησης του ΦΠΑ τίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα, αφού στο νέο πακέτο διαπραγμάτευσης περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, θα επιβαρυνθεί η τιμή σε μία σειρά προϊόντων, όπως φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, υπηρεσίες ξενοδοχείων και εφημερίδες.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός, μετά από όσα έχει υποστεί, θα παραμείνει χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη και με τη βούλα κυβέρνησης και δανειστών».

«Ακόμη και σαν σκέψη πρέπει να απορριφθεί πάραυτα», αναφέρει ο κ. Λουράντος. Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ.κ. Λουράντος και Δαγρές, επισημαίνουν ότι, σε περίπτωση που αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα, αυτό αυτομάτως θα σημάνει ακόμη πιο ισχνή φαρμακευτική δαπάνη, η οποία θα αγγίζει τα όρια της ανθρωποκτονίας.

Ήδη, στα 2 δισ ευρώ φαρμακευτικής δαπάνης, τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν σε ΦΠΑ, επομένως μία επιπλέον αύξηση, θα σημάνει ακόμη πιο μικρή δαπάνη, η οποία θα είναι σε βάρος των ασφαλισμένων και της δημόσιας υγείας, καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Εν τω μεταξύ, ασφαλείς πληροφορίες από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρουν ότι, σε περίπτωση που αυξηθεί ο κατώτατος συντελεστής ΦΠΑ, τότε αναμένεται να επιβαρυνθούν, για ακόμη μία φορά, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με clawback και rebate, οι οποίες πληρώνουν ήδη τεράστια ποσά στο πεδίο αυτό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και από άλλα υπουργεία, να κοστολογήσουν πιθανά άλλα μέτρα άμεσης και μόνιμης δημοσιονομικής απόδοσης.

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακεία: Τα διδάγματα της κρίσης και η απορρύθμιση ενός καλά ρυθμισμένου κάποτε επαγγέλματος

Ο Κάρολος Παπούλιας στηρίζει τα φαρμακεία και την ανθούσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία