ΦΑΡΜΑΚO

Σπασμωδικό και πέραν κάθε λογικής το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα

Ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας φαντάζει στα μάτια των φαρμακοποιών, της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και των ασθενών, το γεγονός της πιθανής αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ, από τον συντελεστή του 6,5% στο 8% ή και στο 10% όπως απαιτεί η τρόικα.

Σπασμωδικό και πέραν κάθε λογικής το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα

Και παρά το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν το θέμα θα αποφευχθεί – καθώς η κυβέρνηση προτείνει στους εκπροσώπους της τρόικας αύξηση του ΦΠΑ μόνο στις υπηρεσίες των ξενοδοχείων- ας ρίξουμε μία ματιά τι θα σήμαινε πραγματικά, σε περίπτωση που αυξανόταν ο συντελεστής ΦΠΑ στα φάρμακα.

Κατ αρχάς, θα σήμαινε μία ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στους ασθενείς και στην πρόσβασή τους στις φαρμακευτικές θεραπείες. Οι ασθενείς κυρίως οι ευπαθείς ομάδες και άτομα που είναι ανασφάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, επειδή δεν μπορούν να επισκεφθούν γιατρό προκειμένου να τους συνταγογραφήσει την θεραπεία τους (καθώς δεν μπορούν να δώσουν 10 ευρώ επίσκεψη) αγοράζουν φθηνά φάρμακα, τα οποία θα κατέληγαν ούτε αυτά να αγοράσουν τελικά. Είναι ένα σπασμωδικό μέτρο, το οποίο χτυπά τις ευπαθείς ομάδες, αναφέρουν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Επιπλέον οι ασφαλισμένοι, είναι ήδη επιβαρυμένοι με μεγάλες συμμετοχές που πληρώνουν για τα φάρμακά τους, συμμετοχές που αγγίζουν ακόμη και το 60% σε ορισμένα φάρμακα.

Η φαρμακοβιομηχανία από την άλλη πλευρά, θα επιβαρυνθεί και αυτή σε περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ με clawback και rebate καθώς θα ανεβεί η αξία των φαρμάκων. Για παράδειγμα, σήμερα η φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται σε 2 δις ευρώ, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι 1,9 δις ευρώ, αφού τα 100 εκατ. ευρώ είναι ΦΠΑ. Με μία αύξηση ωστόσο του συντελεστή του ΦΠΑ, η δαπάνη το πιο πιθανόν είναι ότι θα μειωνόταν ακόμη πιο πολύ, στα 1,8 δις ευρώ και θα αυξανόταν η αξία των φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι φαρμακοβιομηχανίες, να πληρώσουν ακόμη πιο μεγάλα ποσά σε clawback και rebate. Όμως ο ΦΠΑ θα πρέπει να αφαιρείται γιατί δεν είναι δαπάνη, αλλά δημόσιο έσοδο, τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ έχουν ζητήσει να εξαιρεθεί του ΦΠΑ από τα φάρμακα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα δρακόντειο, σπασμωδικό μέτρο το οποίο στερείται κάθε λογικής, αφού εκτός των άλλων, υπάρχουν και συγκεκριμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί.

Αλλά και οι φαρμακοποιοί, μόλις πληροφορήθηκαν το θέμα, άστραψαν και βρόντηξαν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντο, «Ακόμη και σαν σκέψη πρέπει να απορριφθεί πάραυτα», επισημαίνοντας, ότι σε περίπτωση που αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα, αυτό αυτομάτως θα σημάνει ακόμη πιο ισχνή φαρμακευτική δαπάνη, η οποία θα αγγίζει τα όρια της ανθρωποκτονίας.

Οι ασφαλισμένοι, οι φαρμακοποιοί οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αλλά και όλος ο υγειονομικός κλάδος, έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στα χρόνια του μνημονίου και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να συμβεί τώρα, είναι μία αύξηση στον συντελεστή του ΦΠΑ, το οποίο θα δημιουργήσει ακόμη πιο επιβαρυντικές συνθήκες στην ήδη δύσκολη δημοσιονομική περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Οι πολίτες της χώρας αυτής, έχουν ματώσει, έχουν πληρώσει πολλαπλάσια και τους αξίζει μία καλύτερη συμπεριφορά και μοίρα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απαιτεί επενδύσεις και ανάπτυξη από τις επιχειρήσεις, η οποία με μεσοβέζικες τακτικές και τρικλοποδιές δεν μπορεί να έρθει. Όταν μόνο για clawback και rebate οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν να πληρώσουν το 2014 περί τα 585 εκατ. ευρώ, πως ακριβώς ονειρεύεται η κυβέρνηση να έρθει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις; Με ποιο τρόπο θα έρθει, όταν τα ποσά που καταθέτουν κάθε μήνα είναι δραματικά και τα οποία τους μπλοκάρουν, τους αποδιοργανώνουν και τους αποστερούν από κάθε ικμάδα και ελπίδα επιχειρηματικού σχεδιασμού και σταθερότητας;

Επιπλέον, καλό είναι να σκεφθεί η κυβέρνηση, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις - στην προκειμένη περίπτωση οι φαρμακοβιομηχανίες- δεν μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό, ακόμη και στις πιο δραματικές και κρίσιμες στιγμές της οικονομίας. Παρέμειναν στην Ελλάδα δίνοντας υπεραξία στην χώρα και στο ελληνικό φάρμακο, εξάγουν και αποτελούν σημαντικούς προσβευτές, κάνοντας ισχυρό το made in Greece, φορολογούνται στην Ελλάδα, συνεισφέροντας στα οικονομικά της και τελικά τιμωρούνται στην Ελλάδα!

Διαβάστε ακόμη:

Λουράντος: Εγκληματική ακόμη και η σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα

Φαρμακεία: Τα διδάγματα της κρίσης και η απορρύθμιση ενός καλά ρυθμισμένου κάποτε επαγγέλματος

Ο Κάρολος Παπούλιας στηρίζει τα φαρμακεία και την ανθούσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Το ελληνικό φάρμακο εγγύηση για την υγεία και την ανάπτυξη