ΦΑΡΜΑΚO

Μηνιγγίτιδα Β: Εκτός εθνικού προγράμματος το μοναδικό εμβόλιο

Εκτός του νέου εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, που υπογράφηκε πριν από λίγες μέρες από τον απερχόμενο υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, είναι το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β (Bexsero).

Μηνιγγίτιδα Β: Εκτός εθνικού προγράμματος το μοναδικό εμβόλιο

Παρότι πρόκειται για το μοναδικό παγκοσμίως που παρέχει προστασία από την οροομάδα Β του μηνιγγιτιδόκοκκου και ενδείκνυται για όλες τις ηλικιακές ομάδες, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί η κάλυψή του από τα ασφαλιστικά ταμεία στη χώρα μας.

Ο συγκεκριμένος τύπος μηνιγγίτιδας είναι θανατηφόρος, καθώς ήδη μέσα στον Ιανουάριο από τα εννέα κρούσματα που καταγράφηκαν τα πέντε αφορούσαν τον μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β. Από τους πέντε ασθενείς οι τέσσερις έχασαν τελικά τη ζωή τους και όλοι ήταν παιδιά ηλικίας 2 ως 11 ετών.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το εμβόλιο κυκλοφόρησε στα ελληνικά φαρμακεία τον Μάρτιο του 2014, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Το αγκάθι ήταν ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών δεν είχε συνεδριάσει επί ενάμιση χρόνο, καθώς είχε λήξει η θητεία της. Τελικά η συνεδρίαση έγινε αλλά το εμβόλιο έμεινε εκτός.

Επίσης το κόστος του εμβολίου είναι αρκετά υψηλό. Η μία δόση ανέρχεται στα 115,75 ευρώ και συνήθως απαιτούνται δύο δόσεις για τα παιδιά και τέσσερις για τα βρέφη!

Σύμφωνα πάντως με τους λοιμωξιολόγους, η κάλυψη του καινούριου εμβολίου επιβάλλεται, καθώς θωρακίζει τα παιδιά από μία νόσο με θνητότητα 10%-15%.

Διαβάστε επίσης:

Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών υπέγραψε ο Μ. Βορίδης