ΦΑΡΜΑΚO

Σκέψεις Κουρουμπλή για αύξηση rebate χωρίς να μειώσει τις τιμές! Προβληματισμένη η ΠΕΦ

Στην αύξηση του rebate στα φάρμακα προσανατολίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος την ίδια ώρα σκοπεύει να μην μειώσει περαιτέρω τις τιμές των σκευασμάτων, οι οποίες έχουν σημειώσει δραματική καθίζηση τα τελευταία χρόνια.

Σκέψεις Κουρουμπλή για αύξηση rebate χωρίς να μειώσει τις τιμές! Προβληματισμένη η ΠΕΦ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η είδηση αυτή προκύπτει από το περιβάλλον του κ. Κουρουμπλή, πρόταση την οποία κατέθεσε και στο ONMED την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη που είχαμε μαζί του, ακριβώς τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο κ. Κουρουμπλής μάλιστα είχε τονίσει στη συνέντευξη αυτή ότι, προκειμένου να μην μειωθούν περαιτέρω οι τιμές των φαρμάκων, υπάρχει μIα σκέψη για αύξηση του rebate, θυμίζοντάς μας ότι ακόμη και η Γερμανία έχει ψηλότερο rebate.

Επιπλέον, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την αύξηση του rebate, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Υγείας, θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες, όπως εξαρτημένοι από αλκοόλ και ναρκωτικά, μονογονεΪκές οικογένειες κ.λπ. και όχι σε ανασφάλιστους.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός των εκπροσώπων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι εκτιμούν ότι ήδη το rebate στην χώρα μας είναι εξοντωτικό. Εάν στη λογική αυτή συνυπολογίσει κανείς, όπως αναφέρουν, και το clawback και τη φορολογία, τότε φαίνεται πως το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις είναι δραματικό και ασφυκτικό και κάθε άλλο παρά βοηθά στο σχεδιασμό επενδύσεων.

Να σημειώσουμε ότι μόνο για rebate και clawback οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα πληρώσουν για το 2014 (δεν έχει κλείσει ακόμη το τελευταίο τρίμηνο) ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 500-550 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο ONMED, χαρακτηρίζει το σημερινό rebate εξοντωτικό, σημειώνοντας ότι στη φάση αυτή, ούτε αποδεχόμαστε, ούτε απορρίπτουμε την πρόταση (η οποία είναι περισσότερο σκέψη) και απλώς αναμένει να συναντηθεί με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταθέσει τα αιτήματά της. Πάγια θέση της ΠΕΦ είναι το rebate να μειωθεί για τα εγχωρίως παραγόμενα και για όσα φάρμακα, κοστίζουν από 12 ευρώ και κάτω. Επίσης, η ΠΕΦ ζητά να υπάρξει ξεχωριστός λογαριασμός Πρόνοιας για τα νέα φάρμακα που αφορούν σε ειδικές παθήσεις όπως για παράδειγμα είναι η Ηπατίτιδα C.

Να θυμίσουμε ότι το rebate σήμερα είναι κυμαινόμενο, δηλαδή 9% για κάθε φάρμακο, υπάρχει ένα έξτρα rebate όγκου για αρκετά φάρμακα μεταξύ 2-8% και ένα 5% επιπλέον rebate για τα νέα φάρμακα.

Διαβάστε ακόμη:

Συνέντευξη Παν. Κουρουμπλή: Με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, η Ελλάδα "Ελβετία του Νότου" στην αξιοποίηση γενοσήμων (vid)

Τα αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας δεν επηρεάζονται από τις εκλογές

Κων. Φρουζής: Το clawback κάνει νωθρή την κυβέρνηση

Κραυγή της ΠΕΦ: Σταματήστε να μειώνετε τις τιμές στα φάρμακα, υπάρχουν & άλλοι τρόποι εξορθολογισμού

Δείτε πώς κατάντησαν την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών το 2014 - Ένας λεπτομερής απολογισμός

Κανένα γενόσημο στα φαρμακεία αν δεν παράγεται στην Ελλάδα

Εφιαλτικό σενάριο για τους ασθενείς: Φαρμακευτική δαπάνη κάτω από 2 δισ ευρώ για το 2015;

ΠΕΦ: Ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακοβιομηχανίας & κοινωνίας