ΦΑΡΜΑΚO

Ο Γ. Βαρουφάκης αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα

Δεν αυξάνεται τελικά ο συντελεστής ΦΠΑ στα φάρμακα, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την Παρασκευή μιλώντας στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, επαναφέροντας χαμόγελα ανακούφισης, τόσο στους φαρμακοποιούς όσο και στην βιομηχανία. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί στα νησιά, στα φάρμακα, στις παραμεθόριες περιοχές, στα τρόφιμα, στα βιβλία και στα έντυπα. «Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Γ. Βαρουφάκης αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα

Να σημειώσουμε, ότι τόσο η φαρμακοβιομηχανία όσο και ο κλάδος των φαρμακοοιών, έχουν στηλιτεύσει έντονα το θέμα της πιθανής αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα. Όπως αναφέρουν δε εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, θα σήμαινε αυτομάτως, αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και μείωση των διαθέσιμων χρημάτων σε φάρμακα και είναι γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή, τα συμφέροντα των φαρμακοποιών συμπίπτουν με τα συμφέροντα όλων των συντελεστών του φαρμάκου.

Ο κ. Βαρουφάκης, την Παρασκευή, τόνισε μεταξύ άλλων πως η λέξη μεταρρύθμιση επί εποχής μνημονίων έχει χάσει πια την έννοιά της και έχει απαξιωθεί, ενώ για τον ΦΠΑ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αύξησή του στα φάρμακα.

Είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός:

«Όταν ο απλός πολίτης ακούει να του λένε ότι μαζί τα φάγανε δηλαδή μαζί με όλους τους άλλους που πραγματικά τα τρώνε, ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει είναι ότι θα του μειώσουν τη σύνταξη κατά 50%, ότι ταυτόχρονα θα χτυπήσουν τους ταξιτζήδες, τους φορτηγατζήδες, τις κομμώτριες, τα φαρμακεία την ώρα που η μεγάλη διαπλοκή όχι μόνο μένει στο απυρόβλητο αλλά ουσιαστικά διαχειρίζεται τις μεταρρυθμίσεις, αμέσως η λέξη μεταρρύθμιση γίνεται όπως η λέξη δημοκρατία στο Ιράκ».

Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ:

«Να κάνουμε μια ξεκάθαρη συζήτηση επ'αυτού: Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα», διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών. Επειδή είχε ξεχάσει να αναφέρει τον τουρισμό ο παρουσιαστής της εκπομπής προσέθεσε ότι στο όχι συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα. Σε ερώτηση για το πού θα αυξηθεί, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι «θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».

Διαβάστε ακόμη:

Λίστα Βαρουφάκη: Αγωνία φαρμακοποιών για τις μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ...