ΦΑΡΜΑΚO

Έκκληση για διαφάνεια στις κλινικές μελέτες από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμούς Υγείας, με δημοσίευση στην ανοιχτή επιθεώρηση PLoS Medicine, καλεί τους υπεύθυνους να μην αποκρύπτουν τα συμπεράσματα των κλινικών μελετών, όταν δεν τους συμφέρουν.

Έκκληση για διαφάνεια στις κλινικές μελέτες από τον ΠΟΥ

Όπως τονίζεται η μη δημοσιοποίηση δεδομένων από κλινικές μελέτες -ένα διαδεδομένο φαινόμενο στο χώρο των βιοϊατρικών ερευνών- μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη λήψη λανθασμένων αποφάσεων, που αφορούν στη χρηματοδότηση ερευνών, τον καθορισμό κανόνων και τη δημόσια Υγεία.

Μάλιστα, οι ειδικοί του ΠΟΥ αναφέρουν ότι οι κλινικές μελέτες θα έπρεπε να καταχωρούνται σε δημόσια μητρώα πριν καν αρχίσουν.

Εντός ενός έτους από την ολοκλήρωση κάθε μελέτης, τα βασικά συμπεράσματα θα έπρεπε να καταχωρούνται σε δημόσια μητρώα και να δημοσιεύονται στον επιστημονικό Τύπο.

Εντός δύο ετών από την ολοκλήρωση της μελέτης, τα ευρήματα θα πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμα, για παράδειγμα μέσω της δημοσίευσής τους σε ανοιχτές, δωρεάν επιθεωρήσεις.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ ζητά, με ανεξάρτητο άρθρο στην ίδια επιθεώρηση, την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας και την παροχή κινήτρων για συμμόρφωση.

Σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού στο PLoS ONE, o Μπεν Γκόλντεϊκρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ζητά επίσης τη διενέργεια ελέγχων σε όλες τις κλινικές μελέτες για τον εντοπισμό των «μεγαλύτερων ενόχων».

Ανάλογες εκκλήσεις έχουν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν και άλλοι φορείς όπως ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος και η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).