ΦΑΡΜΑΚO

Δεύτερα σε εξαγωγές τα ελληνικά φάρμακα μετά τα τρόφιμα και τον καπνό, σύμφωνα με τον ΠΣΕ

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τα ελληνικά σκεύσματα που παράγει, κάνουν για ακόμη μία φορά περήφανη την χώρα, δείχνοντας τον δρόμο της εξωστρέφειας αλλά παράλληλα και της αντίστασης στην ύφεση.

Δεύτερα σε εξαγωγές τα ελληνικά φάρμακα μετά τα τρόφιμα και τον καπνό, σύμφωνα με τον ΠΣΕ

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τα ελληνικά φαρμακευτικά προιόντα έρχονται δεύτερα σε εξαγωγές μετά τα τρόφιμα και τον καπνό, στοιχεία εξαιρετικά εκπιδοφόρα για το κλάδο και τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρά την ύφεση και τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα των προηγούμενων ετών, εξακολουθούν να δείχνουν σημάδια επιχειρηματικής αντίστασης, επενδύουν και ενισχύουν σημαντικά την αγορά εργασίας.

Τα παραπάνω νέα, διατυπώθηκαν κατά την διάρκειας της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Σύμφωνα δε με την πρόεδρό του κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, εκτιμάται ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών κατά 2%-3% για το 2015 και θεωρείται μια συντηρητική πρόβλεψη, αφού οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν το 2015 κατά 5,5%.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΞΙΑ, από τα οποία προκύπτει αύξηση κατά 2,6% του κύκλου εργασιών για τη βιομηχανία από τις εξαγωγές εντός Ευρωζώνης.

Τα σκήπτρα κρατούν για ακόμη μία φορά οι βιομηχανίες τροφίμων, με αύξηση του κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 17.5% τον Μάρτιο του 2015 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό, και η αγορά καπνού, που σημείωσε αύξηση 107,4%, ενώ ακολουθούν τα βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα, καθώς και τα βασικά μέταλλα. Φυσικά από την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων δεν λείπουν, τα φαινόμενα στις καθυστερήσεις επιστροφών ΦΠΑ, αποεπένδυσης και έλλειψης ρευστότητας.

Την δυναμική του κλάδου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ύμνησε πρόσφατα και ο ΣΕΒ, κατά την διάρκεια ημερίδας με θέμα: «Στροφή στην Ανάπτυξη: Ιδιωτικές Επενδύσεις για Διατηρήσιμες Νέες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα», όπου τονίστηκε, ότι ο κλάδος αποτελεί έναν από τους πέντε σημαντικότερους βιομηχανικούς πυλώνες, στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Όπως τονίστηκε δε, η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΠΕΦ για την εκπλήρωση του στόχου της, είναι η τεχνολογική διαφοροποίηση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, η ενίσχυση των συνεργασιών με εταιρείες εντός και εκτός ΕΕ, η εξωστρέφεια με επίκεντρο την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική και η καθιέρωση ενός οδικού χάρτη για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, στοιχεία που υποδεικνύουν, ότι ήρθε η ώρα, για ένα νέο εθνικό επενδυτικό σχέδιο.

Να θυμίσουμε, ότι την εκδήλωση είχαν παρακολουθήσει μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jyrki Katainen, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η συμβολή της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην Εθνική Οικονομία, αποτυπώνεται με επενδύσεις που ξεπερνούν τα € 800 εκατ. την τελευταία 10ετία, συνεισφορά της τάξης των € 2,8 δις ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας, πάνω από 53.000 άμεσα ή έμμεσα επηρεαζόμενες θέσεις εργασίας, 80 ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και εξαγωγές αξίας άνω των € 270 εκατ. σε 85 χώρες παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: 1 από τους 5 πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας - Όταν και ο ΣΕΒ την υμνεί

Συνάντηση Κουρουμπλή με ΠΕΦ - ΣΦΕΕ: Ανάγκη για μακροπρόθεσμη φαρμακευτική πολιτική & όχι αποσπασματικά μέτρα

ΠΕΦ: Μονόδρομος η εξωστρέφεια και η καινοτομία, γιατί όχι και το Horizon 2020;

Το Horizon 2020 μπορεί να στηρίξει την «κρυμμένη» καινοτομία της υγείας & του φαρμάκου