ΦΑΡΜΑΚO

Σύμπλευση υπ. Υγείας και φαρμακοβιομηχανίας για rebate με βάση τον όγκο

Μια εφικτή λύση η οποία θα μπορεί να ικανοποιεί όλες τις εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές, αναφορικά με το rebate, επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ που συναντήθηκαν χθες αργά το απόγευμα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια μακρά συνάντηση.

Σύμπλευση υπ. Υγείας και φαρμακοβιομηχανίας για rebate με βάση τον όγκο

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μάλιστα, ενδεικτικό της ανάγκης για κοινή λύση είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι και των δύο κορυφαίων θεσμικών φορέων της φαρμακοβιομηχανίας εμφανίζονται με κοινή γραμμή ως μία γροθιά, καταθέτοντας πρόταση για rebate με βάση τον όγκο, κάτι που πρότειναν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Βεβαίως δεν είναι η πλέον ιδανική λύση, τονίζουν στο onMed εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών, ωστόσο είναι η καλύτερη από τις... χειρότερες λύσεις. Ιδανικές λύσεις αποτελούν πάντα τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν. Ένα από αυτά είναι το πλαφόν και ο έλεγχος, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο έχει ξεφύγει, με αποτέλεσμα να κληθούν οι βιομηχανίες να πληρώσουν αυξημένο clawback σε μία έτσι και αλλιώς επιβαρυμένη και με σοβαρή έλλειψη ρευστότητας περίοδο.

Το απλοποιημένο rebate, το οποίο αποδέχεται ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, είναι κάτι που επιθυμούν διακαώς οι επιχειρήσεις. Ο λόγος είναι ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 8 διαφορετικά rebate για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και επιπλέον 4 rebate για τα φάρμακα 3816 (δηλαδή τα ακριβά φάρμακα).

Η χθεσινή συνάντηση περιελάμβανε επίσης και συζήτηση για τα εμβόλια, για τα οποία οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ επιθυμούν να εξαιρεθούν από την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ. Ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευθεί ότι το ζήτημα εξετάζεται και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς όμως πρόκειται για θέμα άμεσα συνδεδεμένο με τα δημοσιονομικά, η πορεία του θα κριθεί στο β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε ακόμη:

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ηγείται της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη

Κουρουμπλής: 'Ερχεται το rebate όγκου στα φάρμακα με εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: 1 από τους 5 πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας - Όταν και ο ΣΕΒ την υμνεί

Συνάντηση Κουρουμπλή με ΠΕΦ - ΣΦΕΕ: Ανάγκη για μακροπρόθεσμη φαρμακευτική πολιτική & όχι αποσπασματικά μέτρα

ΠΕΦ: Μονόδρομος η εξωστρέφεια και η καινοτομία, γιατί όχι και το Horizon 2020;

Το Horizon 2020 μπορεί να στηρίξει την «κρυμμένη» καινοτομία της υγείας & του φαρμάκου