ΦΑΡΜΑΚO

Τα «χαρτιά» της για την φαρμακευτική πολιτική ανοίγει σήμερα η ηγεσία του υπ. Υγείας

Τις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα της φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα θα ξεδιπλώσει σήμερα το πρωί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη τύπου.

Τα «χαρτιά» της για την φαρμακευτική πολιτική ανοίγει σήμερα η ηγεσία του υπ. Υγείας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη να υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική και ένα Αναπτυξιακό Σχέδιο για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με έμφαση στις παραγωγικές μονάδες και στην ενδυνάμωση των θέσεων εργασίας, ώστε να πάψει η αιματηρή μετανάστευση λαμπρών μυαλών προς το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιθανόν να μιλήσει για την ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης αλλά και την αναγκαιότητα των Κλινικών Μελετών, οι οποίες μπορούν κάλλιστα να αποδώσουν σημαντικά οφέλη και υπεραξία στην ελληνική οικονομία.

Αναφορικά τώρα με το rebate, όπως προέκυψε και από την τελευταία συνάντηση που είχε ο υπουργός με τους εκπροσώπους της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ την περασμένη εβδομάδα, στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να αλλάξει το σύστημα, με την καθιέρωση ενός απλοποιημένου κλιμακωτού rebate με βάση τον όγκο, το οποίο θα αντικαταστήσει τα πολλά rebate που υπάρχουν (8 για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και 4 για την λίστα των 3816, για τα ακριβά φάρμακα δηλαδή).

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρξει άμεσα μια εξοικονόμηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, ενώ εξοικονόμηση αναμένεται να υπάρξει και από τα διαρθρωτικά μέτρα (όπως έλεγχος του όγκου κατανάλωσης, έλεγχος της συνταγογράφησης κ.λπ.), τα οποία ωστόσο αναμένεται να ενεργοποιηθούν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, τέλος, αποτελεί πάντα μια μεγάλη έννοια του υπουργού Υγείας αλλά και της ομάδας του, καθώς τα 2 δις ευρώ, όπως έχει τονίσει πολλάκις, δεν επαρκούν, εάν λάβουμε υπ' όψιν δε και τον τεράστιο αριθμό ανασφάλιστων της Ελλάδας. Επίσης, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας ζητούν την εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ.

Περισσότερα νέα σήμερα, μετά τη συνέντευξη τύπου.

Διαβάστε ακόμη:

Μπασκόζος: Πιέσεις στο Brussels Group για τη φαρμακευτική πολιτική

Καιρός για αλλαγή στο μοντέλο προμηθειών φαρμάκου στα νοσοκομεία


Σύμπλευση υπ. Υγείας και φαρμακοβιομηχανίας για rebate με βάση τον όγκο