ΦΑΡΜΑΚO

Αυστηρή προειδοποίηση Κουρουμπλή με όσους «παίζουν» με την επάρκεια φαρμάκων - Κυρώσεις και κάτι παραπάνω

Αντιμέτωποι με σοβαρές κυρώσεις θα βρεθούν όσοι φορείς, ή φυσικά πρόσωπα δημιουργούν πρόβλημα στην τροφοδοσία και στην ευρύτερη αγορά φαρμάκου το δύσκολο αυτό διάστημα της μειωμένης ρευστότητας.

Αυστηρή προειδοποίηση Κουρουμπλή με όσους «παίζουν» με την επάρκεια φαρμάκων - Κυρώσεις και κάτι παραπάνω

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το μήνυμα αυτό, έστειλε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προσθέτοντας, ότι το υπουργείο Υγείας δεν θα ανεχθεί φαινόμενα μαυραγοριτισμού και θα κάνει τα πάντα ώστε οι πολίτες να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι στόχος όλων την κρίσιμη αυτή περίοδο, είναι να διασφαλισθεί η επάρκεια σε φάρμακα και αναλώσιμα και διαμήνυσε στους φαρμακοποιούς, ότι αυτοί που δημιουργούν προβλήματα τροφοδοσίας, που στοκάρουν προιόντα, που βάζουν πλαφόν στις συσκευασίες και παίζουν με την υγεία των πολιτών, θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις και κάτι παραπάνω.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων γίνεται κανονικά στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με τέτοιου είδους προβλήματα από οποιοδήποτε νοσοκομείο προς το Υπουργείο και σ' αυτό είμαι κατηγορηματικός».

Ο υπουργός Υγείας, τόνισε ακόμη: «Πρέπει να παραδεχθεί κανείς, ότι με πνεύμα συνεννόησης και καλής πίστης, εδώ και περίπου 10 ημέρες που βιώνουμε αυτή την κρίση, κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε τη φυσιολογική ροή του φαρμάκου στην αγορά. Διασφαλίσαμε λοιπόν την πρόσβαση όλων των πολιτών στο φάρμακο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τώρα αν προκύπτουν ελλείψεις σε κάποιο φαρμακείο, αυτό δεν οφείλεται στις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες, αλλά εμπίπτει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο καθημερινότητας που φυσικά υπήρχε και στο παρελθόν. Επίσης κανονικότατα λειτουργούν και τα νοσοκομεία.

Υποστήριξε ακόμη, ότι έχουν ήδη δοθεί 160 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία με στόχο να πληρωθούν οι προμηθευτές (πρόκειται για την ψηφισμένη τροπολογία των ληξιπρόθεσμων) προκειμένου να διασφαλιστεί η προμήθεια υλικού, ενώ διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς ότι θα λάβουν 85 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ (που αφορά 75 εκατ. ευρώ του Μαρτίου και ένα μικρό ποσό του Απριλίου) προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες.

Να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης: «Σήμερα συζητήσαμε για το τι έχει γίνει ως τώρα και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μην υπάρξουν προβλήματα από εδώ και πέρα. Ο εφοδιασμός γίνεται ομαλά, φάρμακα υπάρχουν. Και το επόμενο διάστημα νομίζω ότι θα κυλήσει ομαλά. Το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό δεν είναι καταναλωτικό προϊόν και ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να το παίρνει όταν το χρειάζεται και δεν θα πρέπει να το στερεί από κάποιον άλλο που το χρειάζεται».

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ανέφερε στην συνάντηση με τον υπουργό, ότι τουλάχιστον 20 φαρμακαποθήκες (οι περισσότερες στην Αττική) ζητούν μετρητά από τους φαρμακοποιούς και βάζουν πλαφόν στις παραγγελίες συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ακόμη, κατέθεσε στον υπουργό Υγείας, το θέμα των παράλληλων εξαγωγών, καθώς ακόμη και αυτή την δύσκολη περίοδο μεγάλες ποσότητες φαρμάκων εξάγονται ή στοκάρονται με απώτερο σκοπό να εξαχθούν μόλις κοπάσει η κρίση, όπως τόνισε.

Στον αντίποδα των φαρμακοποιών, βρίσκονται οι φαρμακαποθήκες, όπου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, «διαψεύδει καταγγελίες για αίτημα πληρωμής των παραγγελιών φαρμακοποιών τοις μετρητοίς, καθώς στη συμφωνία μεταξύ υπουργείου και εμπλεκομένων με το φάρμακο φορέων, συμφωνήθηκε ταυτόχρονα η τήρηση των συνήθων όρων λειτουργίας της αγοράς τόσο ως προς τις πιστώσεις όσο και ως προς τις ποσότητες που παραδίδονται».

Μάλιστα με επιστολή του προς τα μέλη του, ο Σύλλογος σύστησε άμεσο περιορισμό στις παράλληλες εξαγωγές, γεγονός που έγινε σεβαστό από τις φαρμακαποθήκες και τηρήθηκε, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, το παράλληλο εμπόριο - δραστηριότητα κατά τα άλλα απολύτως νόμιμη - να έχει ελαχιστοποιηθεί δραστικά από την πρώτη ημέρα της κρίσης. Οι ενδιαφερόμενοι μάλιστα, όπως τονίζει ο Σύλλογος, μπορούν να επιβεβαιώσουν τις σχεδόν μηδενικές εξαγωγές της τελευταίας εβδομάδας, από τα στοιχεία που διαθέτει ο ΕΟΦ

Μετά την συνάντηση με τον κ. Κουρουμπλή, οι φαρμακοποιοί συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο προκειμένου να του εκθέσουν λεπτομέρειες της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η τραπεζική αργία.

Εν τω μεταξύ αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή το μεσημέρι, η συνάντηση όλων των φορέων του φαρμάκου (ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΕΟΦ, φαρμακοποιοί, ΕΟΠΥΥ, φαρμακαποθήκες) με τον υπουργό Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή και φαρμακοποιών με μενού την επάρκεια φαρμάκων, τις παράλληλες εξαγωγές και την ρευστότητα

Διαβεβαίωση Κουρουμπλή για επάρκεια φαρμάκων στην αγορά

Περιορίζονται... προληπτικά οι δίμηνες συνταγές για να διατηρηθούν τα αποθέματα των φαρμακείων

Σειρά πρωτοβουλιών από τους φαρμακοποιούς, για την ομαλή λειτουργία της διακίνησης φαρμάκου

Ο σημαντικός ρόλος της Ειδικής Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την Δημόσια Υγεία

Ταχεία έγκριση συναλλαγών σε πρώτες ύλες και φάρμακα από το εξωτερικό - Διαβεβαίωση της ΤτΕ στον Κουρουμπλή

Δημοψήφισμα 2015: Η σημασία του Όχι για την υγεία και το πολιτικό αισθητήριο των φαρμακοποιών

Κουρουμπλής – Ακυρώνονται οι πολιτικές που αποδείχθηκαν άκαρπες

Έντονη αντίδραση από τις φαρμακαποθήκες: Δεν ζητάμε μετρητά την ώρα της κρίσης - Μειώθηκαν και οι παράλληλες εξαγωγές