ΦΑΡΜΑΚO

Οι φαρμακοποιοί στον Παυλόπουλο: Τείνουν χείρα βοηθείας για τους μετανάστες

Την πλήρη στήριξή του προς τους Έλληνες φαρμακοποιούς για τα δεινά που υφίστανται αλλά και την αναγνώρισή του για το δύσκολο έργο που επιτελούν ειδικά στην σημερινή συγκυρία με το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού κύματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην συνάντηση που είχε την Παρασκευή, με μέλη του προεδρείου του ΠΦΣ και αντιπροσωπεία του Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU).

Οι φαρμακοποιοί στον Παυλόπουλο: Τείνουν χείρα βοηθείας για τους μετανάστες

Στην συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο κ. Ιωάννης Μακρυγιάννης, Γενικός Γραμματέας ΠΦΣ, ο κ. Απόστολος Βαλτάς, Α΄ Αντιπρόεδρος ΠΦΣ, ο κ. Jan Smits , Αντιπρόεδρος PGEU, η κυρία Svarcaite Jurate, Γενική Γραμματέας PGEU και η κυρία Patricia Munoz, Νομική Σύμβουλος PGEU.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι φαρμακοποιοί δεν ασκούν επάγγελμα αλλά λειτούργημα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και τόνισε την ανάγκη να συμβάλουν ώστε «να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, με τους όρους εκείνους που αφορούν στην προστασία της αξίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου».

Μάλιστα, έκανε λόγο για αξίες που κατάγονται από τον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος έχει μπολιάσει τον πολιτισμό της Ευρώπης και πρόσθεσε: «Αλίμονο εάν η Ευρώπη δεν μείνει πιστή σε αυτό το πρότυπο, το οποίο η Ελλάδα της δίδαξε και η Ελλάδα θα υπερασπιστεί εντός Ευρώπης με κάθε τίμημα».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δυστυχώς, χρειάστηκε η θυσία αθώων ψυχών στον βωμό της αδιαφορίας και της αμεριμνησίας της Ευρώπης για να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις μας και να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι αυτό το τεράστιο ζήτημα είναι ένα θέμα ασφάλειας, αλλά πρωτίστως, ένα θέμα ανθρωπισμού, το οποίο οφείλει να το αντιμετωπίσει με βάση τις αρχές και τις αξίες, τις οποίες πρεσβεύει ή οφείλει να πρεσβεύει η Ευρώπη».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία του να συγκαλέσει και να οργανώσει το Συμπόσιο των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων όλων των ευρωπαϊκών χωρών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Φαρμακοποιών.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντος, αφού τόνισε ότι το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ευρύτερα την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί, ήδη, οδηγίες στους φαρμακοποιούς των ακριτικών περιοχών και των νησιών μας, να συνδράμουν όσο μπορούν τους μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Ωστόσο, υποστήριξε ότι και οι φαρμακοποιοί περιμένουν από την Κεντρική Ευρώπη, κυρίως, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση, να πάρει αυστηρά μέτρα, ούτως ώστε να μας δώσει και αυτή οδηγίες, τι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω για να βοηθήσουμε την κατάσταση, η οποία εξελίσσεται σε τραγωδία.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού επεσήμανε ότι είναι γνωστές εδώ και χρόνια οι ευαισθησίες του, ο κ. Λουράντος διαβεβαίωσε ότι οι φαρμακοποιοί θα σταθούν στο πλευρό και της Ευρώπης και της Ελλάδας, όταν ειδικά η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής κατανομής της Ευρώπης αποτελεί την πόρτα εισόδου των μεταναστών, καθώς βρίσκεται στα όριά της.

Το πρόβλημα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ εξέθεσε ακόμη στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέθεσε το πρόβλημα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ , γεγονός που κατανόησε ο κ. Παυλόπουλος και προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στον Υπουργό Οικονομικών για την τακτοποίηση του. Επίσης όσον αφορά τις προτάσεις της Τρόικας για τα φαρμακεία είπε ότι καταλαβαίνει «πόσο δύσκολο είναι το λειτούργημα του φαρμακοποιού, το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Παυλόπουλος ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς που έδειξαν την ευαισθησία τους και αντί να βάλουν μπροστά τα εσωτερικά τους θέματα σε αυτή τη συνάντηση, έβαλαν μπροστά το τραγικό πρόβλημα της μετανάστευσης. Τόνισε ότι η Ευρώπη κινούνταν τρομακτικά αργά στο μεταναστευτικό και άργησε να καταλάβει ότι το θέμα δεν είναι ελληνικό, ιταλικό ή μαλτέζικο, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Και ευχήθηκε στην επόμενη επίσκεψη των ευρωπαίων εκπροσώπων των φαρμακοποιών οι συνθήκες να είναι καλύτερες για όλους.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της PGEU κ. Jan Smits ανέφερε πως «Θα επικοινωνήσουμε στα μέλη-κράτη της ΕΕ το μέγεθος του προβλήματος και το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια και όλη η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει τον έλληνα φαρμακοποιό».

Οι Έλληνες και ξένοι επίσημοι προσκεκλημένοι Φαρμακοποιοί θα μετάσχουν στις εργασίες της Συνδιάσκεψης που πραγματοποιείται το Σάββατο στην Αθήνα και θα μεταδοθεί διαδικτυακά και στην Ευρώπη από το site του ΠΦΣ, www.pfs.gr

Διαβάστε ακόμη:

Στον Παυλόπουλο αύριο οι φαρμακοποιοί, με ατζέντα: Ιδιοκτησιακό, Περίθαλψη & αλυσίδες που απειλούν τα φαρμακεία