ΦΑΡΜΑΚO

Κοινό παυσίπονο για την αρθρίτιδα, αντιστρέφει τα συμπτώματα της άνοιας

Ένα παυσίπονο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, αντιστρέφει τα συμπτώματα της άνοιας, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας μελέτης Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine».

Κοινό παυσίπονο για την αρθρίτιδα, αντιστρέφει τα συμπτώματα της άνοιας

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, χορήγησαν το φάρμακο σε ομάδα ποντικιών με μία μορφή άνοιας όμοια με το Αλτσχάιμερ, διαπιστώνοντας ότι αντέστρεφε τις βλάβες που προκαλούσε η συσσώρευση της πρωτεΐνης Ταυ στον εγκέφαλο.

Πρόκειται για το φάρμακο «salsalate», που είναι παράγωγο του σαλικυλικού οξέος, ανήκει στην οικογένεια των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και τυπικά χορηγείται από τους γιατρούς για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα και άλλες ρευματικές παθήσεις.

Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο φαίνεται να επιδρά στην ήδη συσσωρευμένη πρωτεΐνη Ταυ.

«Εντοπίσαμε για πρώτη φορά μία φαρμακευτική παρέμβαση που αντιστρέφει όλες τις πλευρές της τοξικότητας της πρωτεΐνης Ταυ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λι Γκαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο UCSF.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι τα οφέλη του φαρμάκου επετεύχθησαν μετά την έναρξη της άνοιας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως είναι μία αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή. Εν τούτοις αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε κλινικές (σ.σ. σε ανθρώπους) μελέτες, καθώς και να καθοριστεί σε ποιες δόσεις είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της άνοιας», εξηγούν οι ερευνητές.

Αν τα νένα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, το salsalate ίσως αποτελέσει θεραπεία ακόμα και για τους πάσχοντες από προχωρημένες μορφές της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, φυσικά, κανένας ασθενής δεν πρέπει να λάβει salsalate, εάν πρώτα δεν συμβουλευθεί τον γιατρό του.