ΦΑΡΜΑΚO

Η Γ.Γ. Βιομηχανίας παραγγέλνει μελέτη για τις προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Εντός 45 ημερών, η εταιρεία συμβούλων Planet AE αναμένεται να έχει εκπονήσει μελέτη για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την αναπτυξιακή της διάσταση αλλά και την εξωστρέφειά της, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η Γ.Γ. Βιομηχανίας παραγγέλνει μελέτη για τις προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Ευστράτιου Ζαφείρη, η εν λόγω εταιρεία συμβούλων θα πρέπει να υλοποιήσει μελέτη έναντι 40.000 ευρώ και σε διάστημα 45 ημερών, με αντικείμενο τη «Μελέτη των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά», στο πλαίσιο του έργου «Δαπάνες Τεχνικής Υποστήριξης Εφαρμογής (ΤΥΕ)».

Ο Ανάδοχος καλείται να υπογράψει σύμβαση με την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, εκπροσωπούμενης από το Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης ανάθεσης, στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι υποχρεώσεις των δύο μερών.

Σε ερώτηση του onMed για το τι προσδοκίες υπάρχουν από την εν λόγω μελέτη, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρει ότι και αυτή η μελέτη (όπως πολλές προηγούμενες, βλέπε Mc Kenzie, ΙΟΒΕ κ.λπ.), είναι βέβαιο ότι θα καταδείξει την αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και την συνεισφορά της στην αγορά εργασίας. Αρκεί όλα αυτά να προϋποθέτουν ένα σταθερό περιβάλλον, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, προκειμένου να ξεφύγουμε από την μονοτονία των συνεχών μειώσεων και των χαρατσιών όπως clawback, rebate και φυσικά το τελευταίο μέτρο, το νοσοκομειακό clawback, τονίζει ο κ. Τρύφων.

Έχει αποδειχθεί, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΠΕΦ, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί, ακόμη και μέσα στην βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας και προοπτικής, ο οποίος επενδύει, τονώνει την αγορά εργασίας και την εξωστρέφεια και δίνει ελπίδα για την επόμενη ημέρα εξόδου από την κρίση. Επομένως, είναι παράλογο να μην επενδύσει η κυβέρνηση στον κλάδο και να μην σταθεί κοντά του. Εννοείται ότι η εκπόνηση της μελέτης της PLANET θα γίνει με την συμβολή των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 27 παραγωγικές μονάδες φαρμάκου, οι οποίες απασχολούν 15.000 άμεσα εργαζόμενους και 35.000 έμμεσα. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ελέγχει το 20% της αγοράς και της δαπάνης, ενώ το 80% είναι εισαγόμενα φάρμακα. Με το 20% της αγοράς και της δαπάνης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ελέγχει πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Παράγουμε και διαθέτουμε φάρμακα στα Ταμεία, τα οποία κατά τεκμήριο και σε απόλυτη τιμή είναι τα φθηνότερα και οικονομικότερα, υπογραμμίζει ο κ. Τρύφων.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι πολλές φορές, τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΦ, όσο και άλλα μέλη της Ένωσης, έχουν αναφερθεί στην ανάγκη να σταματήσει η στοχοποίηση από την κυβέρνηση και τους δανειστές γύρω από το φάρμακο και την φαρμακοβιομηχανία.

«Το φάρμακο αποτελεί πεδίο και τομέα υψηλής τεχνολογίας και εάν αφαιρεθεί από τις χώρες των νοτίων χωρών, τότε δεν μας μείνει τίποτε άλλο, παρά να είμαστε γκαρσόνια της Ευρώπης, είχε επισημάνει πρόσφατα ο κ. Τρύφων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι «το διεθνές λόμπι πιέζει με τρόπο που ευνοεί τις μεγάλες πολυεθνικές».

Διαβάστε ακόμη:

Πρόταση για Σύμφωνο Συνεργασίας κυβέρνησης & βιομηχανίας θα θέσει ο ΣΦΕΕ στον Καρόνε στις 11 Ιανουαρίου

Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά των μονάδων τους στους υπ. Οικονομικών & Υγείας

Χωρίς επιχειρήματα ο Ξανθός στη Βουλή για την καταστροφή της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου (video)

Τρύφων: Διαλύουν την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία με μέτρα επιλεκτικής στόχευσης