ΦΑΡΜΑΚO

Βασ. Σερέτης: Ναι στην αυτοθεραπεία, για την βιωσιμότητα του συστήματος & την τόνωση της οικονομίας

Ήρθε η ώρα οι Έλληνες να ενημερωθούν σωστά και να εξοικειωθούν με την αυτο-θεραπεία, βελτιώνοντας την προσωπική τους υγεία και αυτή των οικείων τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη της αυτο-θεραπείας συμβάλει καταλυτικά στην οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Βασ. Σερέτης: Ναι στην αυτοθεραπεία, για την βιωσιμότητα του συστήματος & την τόνωση της οικονομίας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Προς την κατεύθυνση αυτή ο αρμόδιος για τα ΜΗΣΥΦΑ, Σύλλογος, Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), προσβλέπει σε μία παραγωγική συνεργασία με την Πολιτεία προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και δυσκολίες που εμποδίζουν την πραγματική ανάπτυξη τόσο των ΜΗΣΥΦΑ, όσο και της υγιούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Οδεύοντας προς το κορυφαίο, ετήσιο, συνέδριο για τα ΜΗΣΥΦΑ του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Αυτο-θεραπείας (AESGP) που πραγματοποιείται στην Αθήνα 31 Μαΐου - 2 Ιουνίου (με χορηγό επικοινωνίας το onMed) - αλλά και σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για τον κλάδο- καθώς έχει ήδη νομοθετηθεί η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ για την 1η Ιανουάριου 2017 το onMed συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΕΦΕΧ, Βασίλη Σερέτη, τόσο για τους στόχους του επικείμενου Συνεδρίου , όσο και για την επόμενη ημέρα μετά την απελευθέρωση του κλάδου μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Σε μία ενδιαφέρουσα και εκ βαθέων συζήτηση, ο κύριος Σερέτης, μεταξύ άλλων, μας παρουσιάζει μια σημαντική και καινοτόμο πρόταση, για το χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) τονίζοντας ότι «ο ΕΦΕΧ καταθέτει δημοσίως την πρόταση σχετικά με τη θεσμοθέτηση ειδικής Διεύθυνσης στον ΕΟΦ στελεχωμένη με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου. Με την πρόταση αυτή, στόχος μας είναι η συστηματική ανάπτυξη δομών «αυτό-φροντίδας» και ενημέρωσης του κοινού, ενώ παράλληλα δημιουργούνται συνθήκες για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της αγοράς εργασίας».

1bbb823bfcd49d7fcf6b3e76c5678c67 L

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ερ. 1: Ποια είναι η θέση του ΕΦΕΧ σχετικά με το άνοιγμα των καναλιών διανομής για την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων;

Το κανάλι διανομής είναι θέμα ΕΟΦ και υπουργείου Υγείας. Αυτό που έχει σημασία, είναι να τονίσουμε ότι ο ΕΦΕΧ ενδιαφέρεται για τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλούς μετάβασης στην νέα πραγματικότητα της απελευθέρωσης, σεβόμενοι πρωτίστως το σύστημα υγείας, με όρους όμως βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Γνωρίζουμε, ότι η Πολιτεία κινείται σε θετική κατεύθυνση για τη διασφάλιση της διαδικασίας αυτής.

Ερ. 2: Μιλήστε μας για το συνέδριο και τι σημαίνει η πραγματοποίησή του στην Αθήνα;

Αυτό είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για όλους εμάς, όλα τα μέλη του ΕΦΕΧ αλλά και μια σπουδαία ευκαιρία για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1998 είναι η τρίτη φορά που φιλοξενούμε το συγκεκριμένο Συνέδριο. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η έμπρακτη εμπιστοσύνη από τους ομολόγους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον κλάδο των ΜΥΣΥΦΑ στην Ελλάδα

Φέτος, ακόμη περισσότερο καθώς πρόκειται για συνέδριο-σταθμό του κλάδου, καθώς σηματοδοτεί την «μετάβαση στην κανονικότητα», σε αρμονία δηλαδή με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Γυρίζουμε σελίδα. Σε αυτή τη νέα εποχή τα ΜΥΣΥΦΑ μπαίνουν σε τροχιά ανάπτυξης, προς όφελος τόσο του τελικού αποδέκτη, δηλαδή του πολίτη, όσο και προς όφελος της βιωσιμότητας του ιδίου του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας. Σε τελική ανάλυση, η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ παράγει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία συνολικά

Ερ. 3: Όταν σε λίγους μήνες απελευθερωθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ ποιές είναι οι ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου και ποιά θα είναι η συμβολή τους στην οικονομία της χώρας;

Όταν μιλάμε για μία «μετάβαση στην κανονικότητα» αναφερόμαστε στην απελευθέρωση του κλάδου των ΜΗΣΥΦΑ. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι εισέρχονται στην αγορά νέες καινοτόμες θεραπείες, παρέχοντας περισσότερες και καλύτερες επιλογές ως προς τα διαθέσιμα σκευάσματα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η απελευθέρωση του κλάδου είναι ένα πρώτο σκαλοπάτι για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και ένα πρώτο βήμα για να αντιληφθεί ο πολίτης, πόσο σημαντική είναι η αυτό-θεραπεία. Υπάρχουν συγκεκριμένες, διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές μελέτες (ΙΟΒΕ ΕΣΔΥ), που αποδεικνύουν ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στην αυτό-θεραπεία προκύπτουν εξαπλάσια οφέλη για την κοινωνική ασφάλιση και τον πολίτη. Αυτή η εικόνα ευνοεί την ανάπτυξη πρωτίστως της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, δεδομένου ότι το 55% με 60% των ΜΗΣΥΦΑ παράγεται στην Ελλάδα δημιουργώντας έτσι τους όρους για την επανεκκίνηση των εγχωρίων επενδύσεων και την αναγκαία τόνωση στην αγορά εργασίας.

79b43698e4d72e6f0afacd22ee5e1d82 L

Ερ. 4: Γιατί η ανάπτυξη των ΜΗΣΥΦΑ βοηθά τον φαρμακοποιό να αναδείξει τον επιστημονικό του ρόλο;

Κλειδί σε αυτή τη νέα εποχή, είναι ο ρόλος του Φαρμακοποιού, ως κατεξοχήν συμβούλου Πρωτοβάθμιας Υγείας. Άλλωστε μην ξεχνάμε, ότι οι Φαρμακοποιοί χαίρουν της απολύτου εμπιστοσύνης των πολιτών ενώ το ελληνικό φαρμακείο αποτελεί τον πιο οικείο χώρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο ΕΦΕΧ μετέχει υπεύθυνα και καταλυτικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής για τη νέα αυτή εποχή με γνώμονα την καινοτομία των υπηρεσιών μέσω των προϊόντων αυτό-φροντίδας, καθώς και τη διαρκή εμπέδωση της εμπιστοσύνης προς το συμβουλευτικό ρόλο του Έλληνα φαρμακοποιού στην ΠΦΥ. Ταυτόχρονα δημιουργούμε καθημερινά τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας, εξωστρέφειας και επενδυτικού προσανατολισμού για τη φαρμακοβιομηχανία.

Η πρόταση που μας καταθέτει ο Βασίλης Σερέτης για τον κλάδο συνοψίζεται παρακάτω:

«Ο ΕΦΕΧ προσβλέπει στην υποστήριξη της Πολιτείας μέσα από την απλοποίηση των ρυθμιστικών διαδικασιών και την ανάπτυξη αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων από κοινού με την φαρμακοβιομηχανία. Εμείς υπηρετούμε τη δημόσια υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και την επιχειρηματικότητα. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε τη θεσμοθέτηση ειδικής Διεύθυνσης στον ΕΟΦ αρμόδιας για την αυτό-θεραπεία ,στελεχωμένη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με στόχο την ανάπτυξη της αυτό-φροντίδας στο πλαίσιο της ΠΦΥ , προς όφελος πάντα των πολιτών, της κοινωνικής ασφάλισης και της οικονομίας συνολικά.

Στο πλαίσιο του ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνέδριου για τα ΜΗΣΥΦΑ, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 26 Μαΐου Συνέντευξη Τύπου ώρα 11,00 στο Ξενοδοχείο Athens Plaza πλατεία Συντάγματος του ΕΦΕΧ, όπου θα παρουσιαστεί το «Μανιφέστο Αυτό-φροντίδας και Αυτό-θεραπείας» στη βάση αρχών και αξιών του ΕΦΕΧ.

Διαβάστε ακόμη:

Η αυτοφροντίδα «δια χειρός φαρμακοποιού» μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή και το σύστημα υγείας - Συνέντευξη Δόκιου