ΦΑΡΜΑΚO

Συνάντηση με την ηγεσία του υπ. Υγείας ζητά ο ΣΦΕΕ με θέμα: υπέρβαση δαπάνης και μείωση του clawback το 2017 & 2018

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητούν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας και μάλιστα ο ΣΦΕΕ έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στην Αριστοτέλους.

Συνάντηση με την ηγεσία του υπ. Υγείας ζητά ο ΣΦΕΕ με θέμα: υπέρβαση δαπάνης και μείωση του clawback το 2017 & 2018

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα θέματα είναι πολλά και επείγοντα και μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης είναι αυτή που απαιτείται προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και λιγότερο λύσεις. Η μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να καλούνται να πληρώσουν δυσθεώρητα clawback και rebate, η ανάγκη για ξεχωριστό κονδύλι για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και των εμβολίων αλλά και η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες επιβάλλεται να ξεκινήσουν ειδικότερα με το κλείσιμο της αξιολόγησης, αποτελούν μία σειρά από προτεραιότητες για τον κόσμο της φαρμακοβιομηχανίας.

Αυτό που αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τις επιχειρήσεις και που πρέπει να τεθεί, είναι τα μεγάλα ποσά που καλούνται να πληρώσουν εφέτος για clawback, καθώς υπάρχει μία υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ειδικότερα, υπάρχει μία υπέρβαση τόσο στην νοσοκομειακή (66 εκατ. ευρώ για το πρώτο 4μηνο του έτους) όσο και στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ το πρώτο 4μηνο. Το rebate από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα θα φθάσει δηλαδή στα 310 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μέχρι τέλος του 2016 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μειωθεί το clawback σύμφωνα με το Μνημόνιο τόσο για το 2017 όσο και για το 2018 κατά 30%. Και τα μέτρα αυτά, αποτελούν ως επί το πλείστον μεταρρυθμίσεις όπως αύξηση της δείσδυσης των γενοσήμων. Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, ακόμη πιο ενδελεχής έλεγχος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (καθώς οι πάντες διατείνονται ότι η Ελλάδα διαθέτει μία αποτελεσματική Η/Σ από τις καλύτερες σε όλη την Ευρώπη), ο οποίος θα μπορούσε να ελέγξει τον όγκο της κατανάλωσης.

Ακριβώς λοιπόν επειδή δεν προχωρούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, και ακριβώς επειδή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να μειώσει κατά 30% το clawback τα επόμενα δύο χρόνια, παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, εκτιμούν ότι το 2016 θα είναι χρονιά ολέθρου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να βάλουν τεράστια πλάτη για ακόμη μία χρονιά οι επιχειρήσεις, πληρώνοντας εξωφρενικά ποσά σε clawback, για να δείξει η κυβέρνηση καλά αποτελέσματα την επόμενη χρονιά στους δανειστές. Και όλα αυτά, γιατί στην παγματικότητα η ελληνική αγορά διαθέτει μία ασφυκτική φαρμακευτική δαπάνη, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τους ασθενείς, ενώ οι ανάγκες διαρκώς μεγαλώνουν (βλέπε πρόσφυγες).

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦ: Το σύστημα τιμολόγησης χτυπά της «καρδιά» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας - Να εστιάσουμε επιτέλους στον όγκο

Ανασφάλιστοι: Ξεκίνησε η φαρμακευτική κάλυψη, η φαρμακοβιομηχανία επιμένει όμως για ξεχωριστό κονδύλι