ΦΑΡΜΑΚO

Βλαστοκύτταρα: Ενώνουν τις δυνάμεις τους Πάτρα και Ισραήλ

Η συνεργασίατου πανεπιστημίου Πατρών με το πανεπιστήμιο του Ισραήλ  Ηadassah και με μεγάλη φαρμακευτική εταιρίαγια την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, οριστικοποιήθηκε κατά τηνδιάρκεια της αποστολής στο Ισραήλ που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός ΑντώνηςΣαμαράς με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας.
Βλαστοκύτταρα: Ενώνουν τις δυνάμεις τους Πάτρα και Ισραήλ

Η συνεργασίατου πανεπιστημίου Πατρών με το πανεπιστήμιο του Ισραήλ Ηadassah και με μεγάλη φαρμακευτική εταιρίαγια την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, οριστικοποιήθηκε κατά τηνδιάρκεια της αποστολής στο Ισραήλ που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός ΑντώνηςΣαμαράς με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας.

Να σημειωθείότι το πανεπιστήμιο Hadassah είναι γνωστό παγκοσμίως για τις ιδιαίτερα προχωρημένεςερευνητικές του προσπάθειες που πραγματοποιεί, ενώ επικεφαλής της Ιατρικήςομάδας που υλοποιεί σημαντική έρευνα, είναι ένας έλληνας, ο καθηγητής Ιατρικήκ. Δημήτρης Καρούσης.

Η συνεργασίαπανεπιστημίου Πατρών και πανεπιστημίου Hadassah αφορά στην ανάπτυξη θεραπειών μεβλαστικά κύτταρα, πρόταση η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, στα πλαίσιατης διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Την είδηση αυτή,που ανοίγει νέα μονοπάτια για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στηνχώρα μας, επιβεβαιώνει στο onmed.gr ο καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιοΠατρών κ. Γιάννης Ματσούκας, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τονΠρωθυπουργό, τους υπουργούς καθώς και το Γενικό Γραμματέα Έρευνας καιΤεχνολογίας και να τους ενημερώσει για το έργο που πραγματοποιείται από τηνερευνητική του ομάδα στο πανεπιστήμιο Πατρών.

Κατά την διάρκειατης επίσκεψης της αποστολής στις 8 και 9 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκανπρογραμματισμένες συναντήσεις του Καθηγητή με φαρμακευτικές εταιρίες του Ισραήλκαι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την Έρευνα και τα Αποτελέσματα της ομάδας τουστο Τμήμα Χημείας και στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

ΟΠρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον στη σύντομη ενημέρωση που του έγινε, ιδιαίτεραγια τις συνεργασίες με κορυφαίους ερευνητές που έχει αναπτύξει η ερευνητικήομάδα, και αποδέχθηκε πρόσκληση για επίσκεψή του στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Ναυπενθυμίσουμε, ότι στοΕπιστημονικό Πάρκο Πατρών και με την εποπτεία του κ. Ματσούκα, υλοποιείται αυτήτην στιγμή έρευνα που αφορά στην ανάπτυξη ενός ανοσοθεραπευτικού εμβολίου γιατην Σκλήρυνση κατά Πλάκας, γεγονός που ανοίγει νέους ορίζοντες για την έρευνακαι ανάπτυξη της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα στηνEldrug, στον Τεχνοβλαστό της Υψηλής Τεχνολογίας που στεγάζεται στο ΕπιστημονικόΠάρκο Πατρών, πραγματοποιείται ένα πρωτοπόρο τεχνολογικό έργο με στόχο τηνανάπτυξη δραστικής ύλης, για ασθένειες όπως είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η Υπέρταση και οΚαρκίνος.

«Ηανάπτυξη ενός ανοσοθεραπευτικού εμβολίου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας»σημειώνει στην συνέχεια ο καθηγητής, «όσο και να φαντάζει ένας πολύ μακρινόςκαι πολύ δύσκολος στόχος για την Ιατρική, σήμερα με τη μεγάλη πρόοδο στηνΑνοσολογία και τη Μοριακή Ιατρική είναι δυνατή και πραγματοποιήσιμη».

ΗΕλλάδα υπογραμμίζει ο καθηγητής Ματσούκας, μπορεί να αναπτύξει, να παράγεικαι να εξάγει δικά της Ανταγωνιστικά Φαρμακευτικά Προϊόντα, τα οποία θα φέρουνπλούτο και ανάπτυξη στη Χώρα.