ΦΑΡΜΑΚO

Ανάκληση-μαμούθ αντικαταθλιπτικού γενόσημου της TEVA

Σε τέτοιου είδους φθηνά γενόσημα αφήνει η κυβέρνηση Σαμαρά την υγεία των Ελλήνων πολιτών;

Ανάκληση-μαμούθ αντικαταθλιπτικού γενόσημου της TEVA

Σε τέτοιου είδους φθηνά γενόσημα αφήνει η κυβέρνηση Σαμαρά την υγεία των Ελλήνων πολιτών;

Για μία ακόμα φορά η ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία TEVA «συνελήφθη» να είναι αναξιόπιστη ως προς την ασφάλεια των γενοσήμων της, καθώς αναγκάστηκε σε ανάκληση-μαμούθ περισσότερων από 1 εκατ. φιαλών αντικαταθλιπτικού της.

Πρόκειται για αντικαταθλιπτικό με δραστική ουσία την ντουλοξετίνη, το οποίο κυκλοφορεί από την TEVA σε κάψουλες διαφορετικών περιεκτικοτήτων. Αιτία για την ανάκληση ήταν η καταγγελία ασθενούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος εντόπισε θρυμματισμένες κάψουλες μέσα στις φιάλες, όπου συσκευάζονται.

Ο ακριβής αριθμός των τεμαχίων που ανακλήθηκαν ανέρχεται σε 1.050.266 φιάλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες παρτίδες είχαν παρασκευστεί στις μονάδες της TEVA στο Ισραήλ, χώρα με την οποία υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο δεν γίνεται επανέλεγχος των ισραηλινών φαρμακευτικών προϊόντων κατά την εισαγωγή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Καταρρέουν έτσι τα επιχειρήματα που επικαλούνται και στη χώρα μας αρκετοί υπέρμαχοι των φθηνών εισαγόμενων γενόσημων, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, περί a priori ασφάλειας των φαρμάκων που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα λάθη της TEVA όμως δεν περιορίζονται στο εν λόγω αντικαταθλιπτικό. Πρόσφατα, ανακλήθηκαν επίσης από την αγορά των ΗΠΑ 258.000 τεμάχια εισπνεόμενου φαρμάκου για το άσθμα, επειδή το προϊόν «κόπηκε» στα τεστ σταθερότητας των προσμείξεων και «υποβάθμισης των προδιαγραφών».

Αποδεικνύεται ξανά ότι όσοι υποστηρίζουν πως τα φθηνά γενόσημα είναι «πανάκεια» για το υποχρηματοδοτούμενο ελληνικό σύστημα υγείας, ενδέχεται να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων πολιτών, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών και των συμφερόντων που εκείνοι εκπροσωπούν.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:Άδωνις:

Δεν υπάρχει χαράτσι... μόνο στα φθηνότερα γενόσημα

Θα βάλει τέλος ο Α. Σαμαράς στη διάλυση της δημόσιας υγείας;

Στην... υγεία των ξένων συμφερόντων!

Κύμα αντιδράσεων για τα ινδικά γενόσημα

Οι ΗΠΑ βάζουν στο «μικροσκόπιο» όλα τα γενόσημα τρίτων χωρών

«Φύλλο και φτερό» κάνει την TEVA η αμερικανική δικαιοσύνη

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy

Ευρωπαϊκό «όχι» σε επικίνδυνο φάρμακο της TEVA

Βρετανία: Ινδικά γενόσημα πλήττουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας

Ανεξέλεγκτα βάσει πρωτοκόλλου τα επικίνδυνα ισραηλινά φάρμακα στην ΕΕ