ΦΑΡΜΑΚO

Φάρμακο για την αρθρίτιδα ανακόπτει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον διαπίστωσαν ότι ένα διαδεδομένο φάρμακο για την αρθρίτιδα, ανέκοψε στους ασθενείς που χορηγήθηκε την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ.

Φάρμακο για την αρθρίτιδα ανακόπτει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης τους, χορήγησαν επί έξι μήνες το φάρμακο ετανερσέπτη σε 20 άντρες και γυναίκες με Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο, Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Alzheimer στην Κοπεγχάγη, η μνήμη, η ψυχική διάθεση και η ικανότητα να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους έμειναν σταθερές, σε αντίθεση με μία άλλη ομάδα συνομηλίκων τους που δεν πήραν το φάρμακο και παρουσίασαν επιδείνωση, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Όπως εξήγησε στο συνέδριο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κλάιβ Χολμς, καθηγητής Βιολογικής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο και ερευνητής του Αλτσχάιμερ, η ετανερσέπτη επελέγη για δοκιμή χάρη στην ικανότητά της να δεσμεύει την πρωτεΐνη TNFα.

Πρόκειται για πρωτεΐνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στον πόνο, την φλεγμονή και τις βλάβες που προκαλεί στις αρθρώσεις η ρευματοειδής αρθρίτιδα για την οποία το φάρμακο είναι εγκεκριμένο, αλλά και εμπλέκεται στο στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων λόγω Αλτσχάιμερ.

«Είναι το πρώτο φάρμακο εδώ και πολλά χρόνια που δείχνει να ασκεί τόσο έντονη δράση», επισημαίνει ο δρ Χολμς.

Εάν τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, η ετανερσέπτη θα μπορούσε σε λίγα χρόνια να προστεθεί στο φαρμακευτικό οπλοστάσιο κατά του Αλτσχάιμερ.