ΦΑΡΜΑΚO

Η Roche εξαγοράζει την InterΜune

Με στόχο να ενισχύσει την παρουσία της στο πεδίο των σκευασμάτων για το αναπνευστικό, η Roche Holding AG προχώρησε στην εξαγορά της InterMune Inc., έναντι 8,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά της Roche εδώ και χρόνια. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακευτική, η συμφωνία για την εξαγορά της InterMune αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη της από το 2016 και μετά.

Η Roche εξαγοράζει την InterΜune

Το μοναδικό σκεύασμα της InterMune, η πιρφενιδόνη, είναι ένα χάπι που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση μιας πάθησης των πνευμόνων γνωστής ως ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση. Το σκεύασμα έχει εγκριθεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, όχι όμως, ακόμα, στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, με διάφορες ονομασίες (Esbriet, Pirespa και Etuary) κυκλοφορεί στην Ευρώπη, στον Καναδά, στην Ιαπωνία και την Κίνα, ενώ εξετάζεται η κυκλοφορία του στην αμερικανική αγορά και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες του κλάδου, που τους τελευταίους μήνες προχώρησαν σε μεγάλα deals, η Roche κρατούσε σχετικά χαμηλό προφίλ, πραγματοποιώντας μια σειρά από μικρές εξαγορές. Η προσφορά της Roche αντιστοιχεί σε premium 38% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της InterMune την περασμένη Παρασκευή.

Πάντως, εκτός από την εκκρεμότητα της έγκρισης του σκευάσματος από την αμερικανική FDA, η Roche πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από το αντίστοιχο σκεύασμα της γερμανικής Boehringer Ingelheim (νιντεδανίβη), το οποίου η κυκλοφορία επίσης εξετάζεται από την FDA και η απάντηση αναμένεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Αναλυτές προβλέπουν ότι τα δύο σκευάσματα, τα οποία επιβραδύνουν την απώλειες της πνευμονικής λειτουργίας αλλά δεν θεραπεύουν την ασθένεια, μπορούν να επιτύχουν μεγάλες πωλήσεις έως το 2019.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο σύστημα ανάλυσης 23 παραμέτρων από τη Roche