ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ: Πλήγμα στην φαρμακευτική περίθαλψη, πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα

Ένα ακόμη πλήγμα στην παραπαίουσα φαρμακευτική περίθαλψη, αναμένεται να αποτελέσει η φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ που θα αναθεωρήσει και τις τιμές των φαρμάκων προς τα επάνω, εκτιμά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. 

ΠΦΣ: Πλήγμα στην φαρμακευτική περίθαλψη, πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος «Η φαρμακευτική δαπάνη που παραμένει καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια σε επίπεδα πολύ κάτω του κοινωνικώς αποδεκτού ορίου, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και αυτό διότι η οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, είναι ισόποση μείωση του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία, η οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή των φαρμάκων σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς.

Η λογική της οριζόντιας αντιμετώπισης των δαπανών υγείας αποδείχθηκε λανθασμένη και καταστροφική. «Τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με όρους αγοράς της λιανικής. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες ο ΦΠΑ είναι από 0% πχ στη Μάλτα, ή στη Σουηδία μέχρι 3% στο Λουξεμβούργο. Στην δε γειτονική Ισπανία είναι 4%. Η υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεται με αυξήσεις δαπανών και όχι φόρων».

Διαβάστε ακόμη:

Κέντρα Αποκατάστασης: Κοινωνικά άδικη η αύξηση του ΦΠΑ στην υγεία

Ιδιωτικές Κλινικές: Κραυγή αγωνίας στον Αλέξη Τσίπρα για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ