ΦΑΡΜΑΚO

Η αγορά φαρμάκου έχει ανάγκη από ένα νέο απλοποιημένο σύστημα τιμολόγησης μακριά από λάθη και στρεβλώσεις

Την ανάγκη να αλλάξει το σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης στην Ελλάδα, καθώς το σημερινό είναι δαιδαλώδες και πολύπλοκο και δεν βοηθά το σύστημα, τους ασθενείς αλλά και τις εταιρείες, τόνισαν οι περισσότεροι ομιλητές την Πέμπτη, κατά την διάρκεια του συνεδρίου που οργάνωσε ο όμιλος Μπούσια με τίτλο: «Pricing & Reimbursement».

Η αγορά φαρμάκου έχει ανάγκη από ένα νέο απλοποιημένο σύστημα τιμολόγησης μακριά από λάθη και στρεβλώσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παράγει κόστος μεγάλο και θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να εκλογικεύσει με νέους τρόπους και μεθόδους το κόστος αυτό, ενώ το δαιδαλώδες αυτό σύστημα, έχει οδηγήσει σε στρεβλή τιμολόγηση.

Το είπε ξεκάθαρα άλλωστε η Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη στην ομιλία της, τονίζοντας ότι το δαιδαλώδες σύστημα του παρελθόντος οδήγησε σε στρεβλή τιμολόγηση. «Το σοβαρότερο όμως θέμα είναι η αγωνία του ασθενή αν θα έχει πρόσβαση στο φάρμακό του. Καλό είναι λοιπόν να συνεργαστούμε όλοι μαζί, ακολουθώντας τις διαδικασίες, για το κοινό καλό» δήλωσε η κ. Μακριδάκη.

Ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ και Πρόεδρος Επιτροπής Τιμολόγησης ΣΦΕΕ ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «Ο στόχος της πολιτείας πρέπει να είναι ο κάθε ασθενής να έχει το φάρμακό του, στο χρόνο που πρέπει, αφού τηρούνται όλες οι διαδικασίες».
«Εξακολουθούμε να έχουμε ένα σύστημα τιμολόγησης όπου εμπλέκει την Ελλάδα με άλλες 28 χώρες, όπου συμβαίνουν λάθη και αστοχίες. Βάσει αυτού έχουμε μια σειρά στρεβλώσεων ακολουθώντας πολλά προβλήματα και κυρίως στην πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή πολιτικής, χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο διότι αυτός το σύστημα απέτυχε. Χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, μίλησε για την εκλογίκευση της συνταγογράφησης καθώς και τη σωστή συμπεριφορά των γιατρών ως τα δύο σημαντικά βήματα για την συνταγογράφηση. «Ο σκοπός του ΕΟΠΥΥ είναι να αποζημιώνει υπηρεσίες υγείας . Δυστυχώς δεν έχουμε βρει το κλειδί στην τιμολόγηση και την συνταγογράφηση αλλά πρέπει να το βρούμε άμεσα.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παράγει κόστος μεγάλο και θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να εκλογικεύσει με νέους τρόπους και μεθόδους το κόστος αυτό. Ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τώρα είναι δέσμιος μιας τιμολογιακής πολιτικής που πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρχει ενιαία πολιτική τιμολόγησης από έναν φορέα» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ο κ. Αναστάσιος Τάγαρης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ δήλωσε ότι «πρέπει να μπουν κανόνες και διαδικασίες για την τιμολόγηση. Η υποχρέωση του γιατρού είναι η εκλογίκευση της ηλεκτρονικής συνταγοφράφησης». «Πρέπει να οργανωθούν καλύτερα οι δομές συστημάτων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επίσης σημαντικό είναι να διορθωθούν τα οργανωτικά συστήματα και να γίνουν ενιαία για την διευκόλυνση όλων όσων τα χρησιμοποιούν» ανέφερε ο κ. Τάγαρης.

06747b25c21491b9c1815cb02c94e20b L

Ο κ. Δημήτριος Φλωρίνης, Seconded National Expert , Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να υποστηρίζει τα συστήματα υγείας των χωρών-μελών, για να είναι ανθεκτικά στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος». Η Επιτροπή εκδίδει συγκεκριμένες οδηγίες, με στόχο την προάσπιση της καινοτομίας και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν διαφορετικά project.

Το σύστημα EPR (External Pricing Referencing) εξετάζει τα συστήματα τιμολόγησης 24 χωρών της ΕΕ. Το EURIPID Project είναι μια κοινή βάση δεδομένων για τις τιμές 25 χωρών, οι οποίες μοιράζονται τα στοιχεία τους. «Επίσης, η Επιτροπή συζητά με ειδικούς πάνω στο θέμα των επενδύσεων στο χώρο της υγείας στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα μέρος του πακέτου Γιούνγκερ θα επενδυθεί στην υγεία» ανέφερε ο κ. Φλωρίνης.

Ο κ. Peter Schneider από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Αυστρίας μίλησε για την μεγάλη πίεση που υπάρχει στους προϋπολογισμούς υγείας σε όλη την Ευρώπη. H EE έχει κοινούς στόχους με στόχο τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.
Η αξιολόγηση τιμολόγησης γίνεται με βάση την αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας. Κάποιες χώρες ακολουθούν σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων την ελεύθερη τιμολόγηση. «Τα περισσότερα κράτη-μέλη χρησιμοποιούν τιμές αναφοράς από άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Schneider.

Ο κ. Umit Dereli, ΓΓ Association of Research – Based Pharmaceuticals Companies (AIFD) τόνισε ότι «Στην Τουρκία ο προϋπολογισμός των κοινωνικών ασφαλίσεων ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο στην αποζημίωση φαρμάκων». Επίσης, ο αντίστοιχος Οργανισμός Φαρμάκων της Τουρκίας ανήκει στο Υπουργείο Υγείας.
Η τιμολόγηση βασίζεται σε μέσο όρο από 6 χώρες αναφοράς της Ευρωζώνης: Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Γαλλία συν την τιμή της χώρας εισαγωγής του φαρμάκου για τα φάρμακα που έχουν ακόμα πατέντα. Τα δε φάρμακα, στα οποία έχει λήξει η πατέντα τιμολογούνται στο 60% της παραπάνω τιμής. Η ανατιμολόγηση γίνεται δύο φορές το χρόνο. Η αποζημίωση επίσης αποφασίζεται δύο φορές το χρόνο, όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες καταθέτουν τους φακέλους τους με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αν επιθυμούν προχωρούν και σε εκπτώσεις.
Οι εναλλακτικές προτάσεις για την τιμολόγηση στην Τουρκία είναι τα Management Entry Agreements, δηλαδή οι συμφωνίες των φαρμακευτικών εταιρειών με την Επιτροπή Τιμολόγησης βάσει της αποτελεσματικότητας του κάθε φαρμάκου.

Ο κ. Νίκος Κωστάρας Γενικός Διευθυντής IMS HEALTH ανέφερε ότι «Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή των γενοσήμων τόσο μικρότερο το μερίδιο αγοράς τους. Αντιθέτως όσο μειώνεται η τιμή τους αυξάνεται η χρήση τους ».

Η κυρία Βασιλική Κουτραφούρη από τον ΕΟΦ μίλησε για τη μεθοδολογία EPR που ακολουθεί ο ΕΟΦ σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.
Ο ΕΟΦ βρίσκει τιμές του εξωτερικού στο σύστημα EURIPID, αλλιώς βρίσκουν την τιμή αναφοράς στην Ευρώπη. Για τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα δεν πρέπει να ξεπερνά την τιμή αναφοράς.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου για ασθενείς με HIV «Θετική Φωνή» κ. Νίκος Δέδες τόνισε ότι «η αποζημίωση των φαρμάκων είναι το πιο σημαντικό για τους ασθενείς. Ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου η πρόσβαση των ασθενών έχει μειωθεί και η συμμετοχή τους έχει αυξηθεί».
«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος των ασθενών με τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ και να συνεχιστεί η παρουσία τους σε θέματα υγείας» ανέφερε ο κ. Δέδες.

Ο κ. Alexander Natz, Γενικός Γραμματέας Επιχειρηματιών Φαρμάκων Ευρώπης (EUCOPE) ανέφερε ότι «τα μέτρα περιορισμού της τιμής περιορίζουν και επηρεάζουν την καινοτομία. Η νέα τάση είναι η δυνατότητα για online σειριακό αριθμό όπου θα υπάρχουν κοινές προμήθειες και θα συντονίζονται όλοι οι φορείς».

Η κυρία Τίνα Τρίψα, Ειδικός Ερευνών Υγείας δήλωσε ότι «από τη μια πλευρά η αδυναμία του κράτους να πληρώσει για την υγεία και από την άλλη πλευρά οι εταιρείες να πιέζουν για υψηλότερες τιμές δεν δίνουν καμία λύση στον ασθενή. Αντίθετα τον έχουν στη μέση χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
«Οι ασθενείς εμπιστεύονται τις καινοτόμες θεραπείες και θα πλήρωναν έως και 20% παραπάνω για να έχουν μια τέτοια θεραπεία» συμπλήρωσε η κ. Τρίψα.

Στη συνέχεια η κυρία Άντζελα Βερναδάκη, Market Access & External Relations Director, Abbvie Pharmaceuticals τόνισε από την πλευρά της τις ουσιαστικές τομές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα υγείας. Μεταξύ άλλων τόνισε η κυρία Βερναδάκη την αλλαγή αρχιτεκτονικής της θετικής λίστας, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλες χώρες και προσαρμογή στην Ελληνική πραγματικότητα, την αποζημίωση των φαρμάκων με βάση την πραγματική τους αξία με επανατιμολόγηση στη διετία και τέλος αξιοπιστία και εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των φορέων ώστε να πετύχουμε πραγματική επίδραση στην βελτίωση της υγείας.

Ο κ. Ηλίας Γιαννόγλου, Β΄ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ, ανέφερε ότι η πρώτη κίνηση του ΕΟΦ είναι η θεραπεία για την Ηπατίτιδα C. «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια αλλά οι τιμές είναι τρομερά υψηλές για να τις αντέξει ένα σύστημα υγείας» δήλωσε ο κ. Γιαννόγλου.

Η κυρία Ζέφη Βοστιτσάνου, Διευθύντρια Επιστημονικών & Κυβερνητικών Υποθέσεων ΣΦΕΕ, μίλησε για τις σημερινές προκλήσεις όπως ο περιορισμένος προϋπολογισμός για την υγεία. «Βασική προϋπόθεση στις πολιτικές υγείας είναι το Health Technology Assessment (HTA)» τόνισε.

Ο κ. Gerry Λιβαδάς Γενικός Γραμματέας SEIV, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη στην κατανάλωση φαρμάκων, στις ιατρικές, εξετάσεις, στις καισαρικές και γενικότερα στις επεμβάσεις σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. «Είμαστε απίστευτα σπάταλοι στο χώρο της υγείας» ανέφερε ο κ. Λιβαδάς.

Τέλος ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ανέφερε ότι η Ηπατίτιδα C είναι μια ασθένεια η οποία μπορεί να εξαλειφθεί έως το 2030. «Ο σύλλογος μας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ και ήδη έχουμε κληθεί να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας. Είναι σημαντικό για εμάς να βοηθάμε τους φορείς και το σύστημα υγείας» τόνισε ο κ. Καλαμίτσης