ΦΑΡΜΑΚO

Οι φαρμακοποιοί στηλιτεύουν την απελευθέρωση των ΓΕΔΙΦΑ: Απολύτως αποτυχημένο πείραμα

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίζεται ο φαρμακευτικός κόσμος, αναφορικά με την υπουργική απόφαση των ΓΕΔΙΦΑ, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Οι φαρμακοποιοί στηλιτεύουν την απελευθέρωση των ΓΕΔΙΦΑ: Απολύτως αποτυχημένο πείραμα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για ένα απολύτως αποτυχημένο πείραμα, στην βάση της πολιτικής της απελευθέρωσης των φαρμάκων, σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ κ. Γιάννης Δαγρές, προσθέτοντας, ότι το πείραμα θα γίνει, θα αποτύχει και τα σκευάσματα αυτά θα επιστρέψουν και πάλι στα φαρμακεία.

Να σημειώσουμε ότι η απελευθέρωση των 216 πρώτων φαρμάκων στην αγορά με την ονομασία ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) αποτελούν τον προάγγελο της απελευθέρωσης της τιμής των ΜΥΣΗΦΑ την 1η Ιανουαρίου 2017 και τα οποία θα πωλούνται με ειδική σήμανση ακόμη και από καταστήματα τροφίμων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, αποσυμφορητικά, βιταμινούχα, αντιεμετικά σκευάσματα.

Όπως τόνισε πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, η εν λόγω ρύθμιση, αναμένεται να προκαλέσει στους πολίτες σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας, ενώ και ο φαρμακευτικός κλάδος όπως όλα δείχνουν, φαίνεται ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Οι επιβαρύνσεις αναμένεται να είναι και οικονομικές, είχε επισημάνει ο κ. Λουράντος προσθέτοντας, πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση, ωστόσο η Πολιτεία προχωρά στην πλήρη απελευθέρωσή τους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά όργανα πάντως, θα προσφύγει κατά των αποφάσεων που έχουν ληφθεί όλα τα χρόνια αυτά και που αποδεδειγμένα έχουν απορρυθμίσει τον φαρμακευτικό κλάδο.

Όπως τονίζει ο κ. Δαγρές στην συνέχεια, όλη η Ευρώπη έχει αντιληφθεί, ότι η απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων κάθε άλλο παρά θετικό βήμα είναι, απλά εμείς στην Ελλάδα το αντιλαμβανόμαστε με διαφορά φάσης.

Σπεύδει δε να διευκρινίσει ότι στις περισσότερες χώρες (και από τις πιο ισχυρές αγορές) που ξεκίνησε η απελευθέρωση φαρμάκων (μεταξύ των οποίων Δανία, Σουηδία Βρετανία) βασικά φάρμακα έχουν επιστρέψει στα φαρμακεία, διότι διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.

DAGRES GIANNIS

Σε ερώτηση ωστόσο του onMed ποια η άποψή του για θέματα αυτοθεραπείας, η οποία εκτιμάται και από το αρμόδιο θεσμικό όργανο την ΕΦΕΧ (Εταιρεία Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης) ότι μπορεί να βοηθήσει και τον ασθενή αλλά και τα συστήματα υγείας με την εξοικονόμηση πόρων, ο κ. Δαγρές απαντά χωρίς περιστροφές: Η αυτοθεραπεία αποτελεί μαρκετίστικο τρυκ και πρέπει να πούμε ευθέως ότι δεν υπάρχει αυτοθεραπεία σε ώριμες κοινωνίες. Για παράδειγμα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, η παρακεταμόλη, επέστρεψε και πάλι στα φαρμακεία, καθώς η αλόγιστη χρήση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας. Εμείς οι φαρμακοποιοί με τον επιστημονικό μας ρόλο, οφείλουμε να προστατεύσουμε τον πολίτη και να πούμε πως είμαστε υπέρ της ανάπτυξης του φαρμάκου, αλλά δυστυχώς αυτό στην Ελλάδα σημαίνει πολυφαρμακία και εμείς μιλάμε για σωστή χρήση.

Εξάλλου, σαφείς ενδείξεις αντιστροφής των απελευθερώσεων στον φαρμακευτικό τομέα στην Ευρώπη, αποκάλυψε η γενική γραμματέας της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών κυρία Jurate Svarcaite, στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με θέμα: «Οι αλλαγές στον Φαρμακευτικό Τομέα στην Ευρώπη. Κίνδυνοι και Προοπτικές».

Σύμφωνα με την μελέτη BALOG (27.10.2014) που αφορούσε την Ουγγαρία , διαπιστώθηκε ότι μετά την απελευθέρωση, τα φαρμακεία ιδιωτικών συμφερόντων χρησιμοποιούσαν μεθόδους προώθησης που εφαρμόζονται και για τα υπόλοιπα αγαθά με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση φαρμάκων, η διάθεση των γενοσήμων μειώθηκε κατά 30% με 40% και αυξήθηκαν οι περιπτώσεις διαφθοράς μεταξύ υγειονομικών και φαρμακείων.

Να θυμίσουμε, ότι η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με τους «θεσμούς». O κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλαδή ποσοστό 13%, που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα φάρμακα που θα εντάσσονται στη συγκεκριμένη υποκατηγορία, θα πρέπει να έχουν ήδη καταταγεί στην υποκατηγορία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), να μη συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για επανεξέταση της κατάταξής τους και να είναι φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (πχ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.ά). Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η πώληση άνω των 2 συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή.

Διαβάστε ακόμη:

ΓΕΔΙΦΑ: Προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης

Η απελευθέρωση έχει πλήξει τον φαρμακευτικό τομέα στην Ευρώπη, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί

Λουράντος: Με την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ πλήττεται η δημόσια υγεία και ο κλάδος - Θα προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη