ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός σε φαρμακοποιούς: Ανάγκη να αυξηθεί ο όγκος των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων

Μία δυναμική προσπάθεια ενθάρρυνσης των πολιτών, να στραφούν στα εγχωρίως παραγόμενα και γενόσημα σκευάσματα ετοιμάζεται να ξεκινήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ξανθός σε φαρμακοποιούς: Ανάγκη να αυξηθεί ο όγκος των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η προσπάθεια αυτή, θα γίνει συντονισμένα και πολύ στοχευμένα μέσα από καμπάνιες και εκστρατείες, ενώ η πολιτική ηγεσία είναι πολύ πιθανό να δώσει και σημαντικά κίνητρα στους φαρμακοποιούς, όπως αύξηση του ποσοστού κέρδους.

Η εξέλιξη αυτή, έγινε γνωστή από την συνάντηση που είχαν οι φαρμακοποιοί και ειδικότερα ο ΠΦΣ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την Τετάρτη, μία συνάντηση εφ όλης της ύλης, στην οποία κυριάρχησαν τα καυτά ζητήματα του κλάδου, όπως ωράριο, ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανασφάλιστοι.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ξεκάθαρα στους εκπροσώπους του ΠΦΣ ότι οι πολίτες παραμένουν δύσπιστοι ακόμη, αναφορικά με την επιλογή των γενοσήμων και εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει με κάθε τρόπο, να αυξηθεί ο όγκος συνταγογράφησης των σκευασμάτων αυτών, καθώς και οι δανειστές επιμένουν σε μία τέτοια πρόταση. Να σημειώσουμε, ότι το σύστημα της ΗΔΙΚΑ δείχνει ότι η συνταγογράφηση των γενοσήμων ανέρχεται στο 47% ωστόσο τα φαρμακεία διαθέτουν μόλις το 27%.

Σε μία εποχή όπου η δημοσιονομική κρίση έχει αλλάξει τα πάντα σε οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, που η ανάγκη για εξορθολογισμό των δαπανών, είναι αναγκαία όσο ποτέ, αλλά ταυτόχρονα και η ανάγκη για παραγωγή και κατανάλωση ιδίων προϊόντων, η στροφή σε αξιόπιστα γενόσημα και εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα αποδεικνύεται όχι μόνο μία ασφαλής επιλογή, αλλά μία σοφή οικονομική λύση.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κάνουν αγώνα δρόμου, ματώνουν και παρά την παρατεταμένη ύφεση αντιστέκονται, επενδύουν, διατηρούν το προσωπικό τους και αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. ‘Ήρθε η ώρα, ο αγώνας τους να μην πάει χαμένος και να δημιουργηθεί επιτέλους μία εθνική πολιτική φαρμάκου για το καλό της οικονομίας, της κοινωνίας, της αγοράς εργασίας και των ασθενών.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΕΟΠΥΥ θα βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για την φαρμακευτική κάλυψη των απόρων

Δωρεάν φάρμακα για τους άπορους από τα φαρμακεία από την 1η Αυγούστου - Ποιά σκευάσματα εξαιρούνται

Ξανθός προς ΣΦΕΕ και ΠΕΦ: Ανάγκη για ένα νέο σχέδιο πολιτικής φαρμάκου