ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός & χώρες του Ευρωπαϊκού νότου συγκροτούν Επιτροπή για την διαπραγμάτευση των ακριβών φαρμάκων

Στην Συγκρότηση Επιτροπής από όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες θα καταθέσουν σχέδιο αναφορικά με την τιμολόγηση και αποζημίωση των ακριβών και καινοτόμων φαρμάκων, συμφώνησαν την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών, σε συνάντηση που είχαν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ξανθός & χώρες του Ευρωπαϊκού νότου συγκροτούν Επιτροπή για την διαπραγμάτευση των ακριβών φαρμάκων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η συνάντηση - με οικοδεσπότη τον Έλληνα υπουργό Υγείας - κύλησε εξαιρετικά, ανταλλάχθηκαν χρήσιμες απόψεις και ιδέες, σχολιάζει η ελληνική πλευρά από το υπουργείο Υγείας, ενώ αποφασίστηκε να πραγματοποιείται σε τακτά διαστήματα η συνάντηση μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα για την διαπραγμάτευση των ακριβών και καινοτόμων φαρμάκων.

Η επόμενη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, θα γίνει στην Πορτογαλία και γενικότερα αποφασίστηκε οι συναντήσεις αυτές, να γίνονται κυκλικά σε όλες τις χώρες.

Η κοινή αγωνία και το στοίχημα για προσιτές θεραπείες σε όλους τους ασθενείς την ώρα που τα συστήματα υγείας ασφυκτιούν από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, κυριάρχησε κατά την διάρκεια της συνάντησης, κάτι που υπογράμμισε στην ομιλία του και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η δίκαιη πολιτική τιμών και η σχέση καινοτομίας-διαθεσιμότητας-προσβασιμότητας στο φάρμακο δεν μπορούν να είναι μόνο εθνική υπόθεση.

img 3592

Παράλληλα, αναφέρθηκε με έμφαση και στο θέμα της αποζημίωσης της ηπατίτιδας C και όπως έγινε γνωστό, ολοκληρώνεται στη χώρα μας για πρώτη φορά η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C μεταξύ της βιομηχανίας και της ειδικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ, προσδοκώντας θετική κατάληξη και αξιόλογη μείωση των δυσβάστακτων τιμών αποζημίωσης τους. Ήδη εδώ και καιρό πραγματοποιούνται στο υπουργείο Υγείας συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας με τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα αναφορικά με την αποζημίωση των θεραπειών για την ηπατίτιδα C.

Η είδηση όμως που αξίζει να αναφερθεί και την οποία θα ακούσουν με ευχαρίστηση οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, είναι ότι επιτέλους ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μία εθνική πολιτική φαρμάκου και σε ένα νέο ισχυρό κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Πολιτεία, στην κοινωνία και στους φορείς της αγοράς φαρμάκου, που θα καλύπτει τις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, θα σέβεται τα δικαιώματα των ασθενών, θα ενισχύει την κοινωνική προστασία των αδύναμων και θα διασφαλίζει ταυτόχρονα τη Δημόσια Υγεία.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Κοινή η αγωνία στην Ευρώπη για προσιτό φάρμακο - Στοχεύουμε σε νέα εθνική πολιτική φαρμάκου