ΦΑΡΜΑΚO

Ετοιμάζεται ρύθμιση δια χειρός Ξανθού, για το ωράριο των φαρμακείων & τα Πειθαρχικά Συμβούλια

Με στόχο να προστατευτούν τα μικρά και συνοικιακά φαρμακεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προχωρά στην ρύθμιση του ωραρίου των φαρμακοποιών με την συναίνεση και την σύμφωνη γνώμη του κλάδου.

Ετοιμάζεται ρύθμιση δια χειρός Ξανθού, για το ωράριο των φαρμακείων & τα Πειθαρχικά Συμβούλια

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η στόχευση της ηγεσίας, είναι να μην υφίσταται πλέον το διευρυμένο ωράριο, ή τουλάχιστον έτσι όπως το γνωρίζαμε, καθώς έχει δημιουργήσει ανισότητες αλλά και φαρμακεία δύο ταχυτήτων, έχει εξαντλήσει τους φαρμακοποιούς ενώ στην ουσία διαλυθήκαν και οι εφημερίες. Όπως τόνισαν μάλιστα οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό πριν από μερικές ημέρες, θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευτούν τα μικρά φαρμακεία από τον κανιβαλισμό των μεγάλων και παράλληλα να εξυπηρετούνται οι πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε σύγχυση, καθώς δεν υπάρχουν πλέον εφημερίες.

Για το ωράριο ο υπουργός Υγείας τόνισε στην συνάντηση, πως είναι ένα αρρύθμιστο τοπίο που θέλει διευθέτηση. Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση που βρίσκεται κοντά σε αυτά που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί (δηλαδή σταθερό ωράριο, υποχρεωτικές εφημερίες σε όλους και αποκλεισμός των γυρολόγων φαρμακοποιών).

Ο κ. Ξανθός ξεκαθάρισε επίσης, πως «δεν επίκειται νέα Υπουργική Απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς», ωστόσο επεσήμανε ότι «το γενικότερο πλαίσιο δεν μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση».

Το ενθαρρυντικό στοιχείο πάντως, από την συνάντηση της 20ης Ιουλίου, ήταν η διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας, ότι «η συζήτηση για τα φαρμακεία έχει κλείσει και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που να αφορούν την επομένη αξιολόγηση».

Εν τω μεταξύ, εκτός από την ρύθμιση για το ωράριο, αναμένεται μία ακόμη ρύθμιση για τα Πειθαρχικά Συμβούλια των Περιφερειών και των φαρμακευτικών Συλλόγων, με στόχο να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο. Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας, ζήτησαν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μπει μία τάξη στο άναρχο τοπίο των e - shop και να αποτραπούν φαινόμενα κακής χρήσης φαρμάκων, ή και διάθεσής τους όπως έχει παρατηρηθεί σε κάποιες χώρες του εξωτερικού.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός σε φαρμακοποιούς: Ανάγκη να αυξηθεί ο όγκος των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων

Υπόσχεση Ξανθού σε φαρμακοποιούς: Η συζήτηση έχει κλείσει, οι δανειστές δεν ζητούν τίποτε άλλο