ΦΑΡΜΑΚO

ΕΦΕΧ για ΜΗΣΥΦΑ: Ας δούμε την απελευθέρωση ως εργαλείο αυτοθεραπείας & όχι ως υποκατάστατο

Μόνο ως εργαλείο αυτοθεραπείας και αυτοφροντίδας και όχι ως υποκατάστατο της γνώσης και επιστημονικής φροντίδας του φαρμακοποιού, θα πρέπει να δουν οι πολίτες αλλά και το σύστημα υγείας την απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ, τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΕΦΕΧ (Σύνδεσμος Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης).

ΕΦΕΧ για ΜΗΣΥΦΑ: Ας δούμε την απελευθέρωση ως εργαλείο αυτοθεραπείας & όχι ως υποκατάστατο

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι εργαλείο της αυτό-θεραπείας, είναι δηλ. το μέσο για ν’ αντιμετωπίσουν οι πολίτες ήπια και εύκολα αναγνωρίσιμα προβλήματα υγείας με τη καθοδήγηση του φαρμακοποιού χωρίς να καταφύγουν απαραίτητα στο σύστημα υγείας, τονίζουν ο πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΧ κ.κ. Βασίλης Σερέτης και Γιώργιος Δόκιος.

Η αυτό-θεραπεία είναι υποκατηγορία της αυτό-φροντίδας η οποία εκφράζει το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν οι πολίτες για να βελτιώσουν την υγεία τους και γενικότερα τη καλή ζωή τους, να προλάβουν ή και να μειώσουν τη πιθανότητα κάποιου προβλήματος υγείας και να βοηθήσουν την ανάρρωσή τους μετά από κάποια ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση. Η αυτό-φροντίδα είναι το πρώτο βήμα και η πρώτη επιλογή στη φροντίδα υγείας.

Η αυτοφροντίδα έχει ευεργετική επίδραση στο κάθε πολίτη αλλά και στη κοινωνία συνολικά. H μεταβολή του μέσου όρου ηλικίας, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η αστικοποίηση, οδηγούν στην αύξηση των ασθενειών, προκαλώντας δραματική άνοδο του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Υπεύθυνη αυτοφροντίδα συμβάλει θετικά στην αποδοτικότερη λειτουργία των διαθεσίμων πόρων και μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη.

Ο ρόλος της ωστόσο, σημειώνουν οι επικεφαλής της ΕΦΕΧ, είναι σημαντικός στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας και στη θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη της καινοτομίας στη βιομηχανία. Στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον επιβάλλεται να εκτιμηθεί κατά πόσον επωφελείται η Κοινωνία και η Πολιτεία των πλεονεκτημάτων της αυτοφροντίδας και με ποιο τρόπο χρειάζεται να υποστηριχθεί. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ κ. Βασίλειος Σερέτης, έχει τονίσει πολλές φορές ότι από την διεύρυνση κατά 5% της λίστας ΜΗΣΥΦΑ, η φαρμακευτική δαπάνη, θα τονωθεί με 160 εκατ. ευρώ.

1bbb823bfcd49d7fcf6b3e76c5678c67 XL

Μία ενδιαφέρουσα άποψη της αυτοφροντίδας είναι η αυτοθεραπεία, η χρήση δηλ. ΜΗΣΥΦΑ από πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν ήπια προβλήματα υγείας με τη καθοδήγηση του φαρμακοποιού χωρίς να καταφύγουν απαραίτητα στο σύστημα υγείας, σημειώνουν οι κ.κ. Σερέτης και Δόκιος και συνεχίζουν:

Η αποτελεσματικότητα των ΜΗΣΥΦΑ είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ευρείας αποδοχής τους από τους πολίτες. Το 25% της φαρμακευτικής αγοράς σε τεμάχια στη χώρα μας ανήκει στα ΜΗΣΥΦΑ ενώ σε όλη την Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%.

Να θυμίσουμε, ότι πριν από δύο μήνες περίπου, ο ΕΦΕΧ ανακοίνωσε το «Μανιφέστο για την Αυτοφροντίδα» που περιλαμβάνει τις προτάσεις-δράσεις του Συνδέσμου για την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

- Θέσπιση σαφών χρονικά κριτηρίων για την έγκριση και τακτή επικαιροποίηση των ΜΗΣΥΦΑ με έμφαση στη μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μη συνταγογραφούμενα εφόσον εκπληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας.
- Άρση γραφειοκρατικών και άλλων αντικινήτρων, ώστε να διευκολυνθούν επενδύσεις και ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας
- Θέσπιση ειδικής Διεύθυνσης στον ΕΟΦ με εξειδικευμένο στην Αυτοφροντίδα προσωπικό

- Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών με την συνεργασία των αρμόδιων κοινωνικών εταίρων.
- Συμπερίληψη της Αυτοφροντίδας /Αυτοθεραπείας στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης των φαρμακοποιών, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες

- Διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στους πολίτες με σαφείς και ευνόητες πληροφορίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση τους. Ο ΕΦΕΧ επικαιροποιεί τον Κώδικα Αυτορρύθμισης για τα μέλη του, και καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές παραπλανητικές ή ενδεχομένως ατεκμηρίωτες επιστημονικά διαφημίσεις.
- Υπεύθυνη πληροφόρηση μέσα από όλα τα κανάλια που προτιμώνται από τους πολίτες (έντυπη/τηλεοπτική/ψηφιακή πληροφόρηση).

- Δέσμευση των παρασκευαστών στην ανάπτυξη τιμολογιακής πολιτικής, ώστε να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα και η αγορά να λειτουργεί ομαλά, αλλά και με σεβασμό στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση των πολιτών και της χώρας μας

- Η πρόσβαση των πολιτών στα ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να γίνεται με σαφείς όρους φύλαξης, ασφάλειας, έκθεσης και πληροφόρησης σε όλα τα σημεία πώλησης.

- Έμπρακτη δέσμευση των Κοινωνικών Εταίρων στην ανάδειξη και ανάπτυξη του ρόλου, της σημασίας και της αποτελεσματικότητας της αυτοφροντίδας.

- Αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού σε αυτόν του Συμβούλου Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να γίνουν πάροχοι υπηρεσιών και φροντίδας με επίκεντρο τους ασθενείς, γιατί είναι αρμόδιοι και εύκολης πρόσβασης επαγγελματίες υγείας, και αποδεδειγμένα μειώνουν την επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΦΕΧ: Η απελευθέρωση ΜΗΣΥΦΑ εργαλείο αυτοθεραπείας για τον ασθενή & τα συστήματα υγείας