ΦΑΡΜΑΚO

Ελληνική έρευνα: Οι στατίνες αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας

Οι στατίνες, τα φάρμακα που χορηγούνται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, δρουν αποτελεσματικά ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία, δείχνει μια νέα ελληνική έρευνα που παρουσιάστηκα στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) στη Ρώμη.

Ελληνική έρευνα: Οι στατίνες αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αλέξη Σαμέντζα από το Νοσοκομείο «Ελπίς» της Αθήνας, διαπίστωσαν ότι το σκορ στυτικής λειτουργίας των συμμετεχόντων βελτιώθηκε κατά 4,9 βαθμούς –από 11,4 σε 16,3– χάρη στις στατίνες, διαφορά που αντιστοιχεί σε 43% βελτίωση.

ujpeur0923u42

Μιλώντας στο συνέδριο της ESC, ο Α. Σαμέντζας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν ήταν αξιοσημείωτα, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph. «Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση 43% στην ικανότητα στύσης, επίδραση που φτάνει περίπου το 50% σε σχέση με τη σιλδεναφίλη [δραστική που χορηγείται σε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας]». O Α. Σαμέντζας επισημαίνει ότι το όφελος από τη λήψη στατινών είναι διπλό για τους άνδρες, αφού παρατηρείται βελτίωση τόσο στα επίπεδα της χοληστερόλης όσο και στη στυτική λειτουργία, χωρίς να χρειαστεί λήψη ειδικής αγωγής για τη δεύτερη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 100 άνδρες ηλικίας 40 έως 70 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υψηλή χοληστερόλη αλλά και ιστορικό στυτικής δυσλειτουργίας. Οι μισοί από αυτούς (ομάδα παρέμβασης) έλαβαν θεραπεία με στατίνες για τρεις μήνες, ενώ οι υπόλοιποι (ομάδα ελέγχου) δεν ακολούθησαν αγωγή.

Οι στατίνες είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος και την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, παράμετροι απαραίτητες για να επιτευχθεί ικανοποιητική στύση. «Περιμέναμε να δούμε μια μικρή βελτίωση, όμως το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο» σχολιάζει ο Α. Σαμέντζας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι άνδρες με φυσιολογική χοληστερόλη δεν πρέπει να προσδοκούν βελτίωση της στυτικής τους λειτουργίας από τη λήψη στατινών.

Διαβάστε επίσης:

Στατίνες: Προστατεύουν και από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Οι στατίνες μπορεί να αποτελέσουν το νέο «όπλο» κατά του καρκίνου του μαστού

Χοληστερόλη & καρδιοπάθεια: «Ναι» στις στατίνες για προληπτικούς λόγους