ΦΑΡΜΑΚO

Κίνδυνος αποεπένδυσης των φαρμακοβιομηχανιών, εάν συνεχισθεί το clawback

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι επενδύσεις στην χώρα μας κυρίως από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, με σοβαρό τον κίνδυνο για αποεπενδύσεις.

Κίνδυνος αποεπένδυσης των φαρμακοβιομηχανιών, εάν συνεχισθεί το clawback

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το οδυνηρό αυτό μήνυμα έστειλε χθες ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος κατά την διάρκεια των εργασιών του 15ου Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας, ότι πλέον οι επιστροφές που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις σε clawback και rebate είναι τόσο υψηλές – πάνω από το 30% του τζίρου τους – πράγμα που δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία για την επόμενη ημέρα των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας στην χώρα.

Είναι δραματικό, με ένα κλειστό προϋπολογισμό της τάξης των 1,945 δις ευρώ σε φαρμακευτική δαπάνη, οι επιχειρήσεις του φαρμάκου να πληρώνουν σχεδόν ένα δις ευρώ, τόνισε στο onmed ο κ. Αναστασόπουλος.

simosanastasopoulos

Όπως και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας την περασμένη εβδομάδα στην παρουσίση του Σχεδίου για την Εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, έτσι και ο κ. Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι βρισκόμαστε στον 7ο χρόνο της κρίσης και μέσα σε αυτό το διάστημα έχουμε όλοι βιώσει τις συνέπειες της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ειδικά οι δαπάνες Υγείας έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η ελλιπής παροχή περίθαλψης στου Έλληνες πολίτες να απειλεί το προσδόκιμο ζωής ενώ αυξάνουν οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο αποεπένδυσης των φαρμακευτικών εταιρειών από την ελληνική αγορά, καθώς προκύπτει έντονη αβεβαιότητα για την δραστηριότητα τους από τον εξαιρετικά χαμηλό στόχο των 2 δις για την φαρμακευτική δαπάνη και το δυσανάλογα μεγάλο, παράλογο και άδικο clawback που η πολιτεία ζητά για να καλύψει την απουσία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα περιορίσουν τον όγκο της συνταγογράφησης και κατανάλωσης. Η έλλειψη σχεδίου για την πολιτική φαρμάκου όπως και η έλλειψη προοπτικών έχουν ήδη οδηγήσει σε ελλείψεις ή αποσύρσεις φαρμάκων και απολύσεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και συνέχισε:

«Με Σχέδιο, με τεχνοκρατική και διαχειριστική ικανότητα πρέπει πλέον να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν επάρκεια Υγειονομικής περίθαλψης, σε βάθος χρόνου, που όχι μόνο δεν θα διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας αλλά θα ανάγουν την παραγωγή φαρμάκων στη Ελλάδα σε βασικό στόχο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

Με στοχευμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυτή τη φορά μπορούν να εξοικονομηθούν οι πόρους που απαιτούνται για την επιβίωση του Συστήματος Υγείας και την εισαγωγή των καινοτόμων λύσεων στην αγορά, χωρίς τις οριζόντιες περικοπές τιμών και κόστους που έχουν οδηγήσει τη φαρμακευτική δαπάνη σε επίπεδα μη βιώσιμα για τις επιχειρήσεις και επικίνδυνα για την υγεία του πολίτη».

Σχολιάζοντας το Σχέδιο για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, ο κ. Αναστασόπουλος, επεσήμανε:

«Οι σωστές λύσεις υπάρχουν και με μεγάλη ικανοποίηση, έστω και με καθυστέρηση, παρακολουθήσαμε την περασμένη εβδομάδα την εκδήλωση των Υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και Παιδείας και Έρευνας για την Ανάπτυξη της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας. Επιβεβαιώθηκε έτσι και η θέση του Επιμελητηρίου για την παραγωγή στην Ελλάδα γενοσήμων αλλά και πρωτοτύπων ή off patent σε συνεργασία με τις πολυεθνικές εταιρείες, που σημειώστε ότι παράγουν σήμερα το 40% του όγκου των φαρμάκων τους στα ελληνικά εργοστάσια, και θα καταστήσει την φαρμακοβιομηχανία βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας που θα στηρίζεται στην καινοτομία την εξωστρέφεια και την βιώσιμη ανάπτυξη και θα προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό».

Αντίστοιχης σημασίας είναι και η κλινική έρευνα, συνέχισε, που αποδίδει σε πολλά επίπεδα:

«Εισροή ερευνητικής τεχνογνωσίας, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένους τομείς, εξοικείωση/εκπαίδευση του ιατρικού ερευνητικού δυναμικού σε τεχνολογίες αιχμής, ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, και τελικά ανάπτυξη και ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.
Είναι προφανές ότι και εδώ υπάρχει μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε να πάει χαμένη. Το νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές, αυτό που χρειάζεται είναι να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και καθυστερήσεις εμφανίζονται στην υλοποίηση σχετικών προτάσεων ή συμβάσεων στο νοσοκομειακό διαχειριστικό και διοικητικό επίπεδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΠΕΦ

Να θυμίσουμε ότι και ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσίαση του Σχεδίου για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, αναφέρθηκε στα δυσβάστακτα clawback και rebate. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Βραχυπρόθεσμα, να σταματήσει η καταστροφική πολιτική των τεράστιων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και των δυσβάσταχτων clawback, και να υλοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων μέσω του εξορθολογισμού της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής κατανάλωσης.

Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να υιοθετηθούν δράσεις όπως η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης, η διαμόρφωση ενός πλαισίου διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, η ενθάρρυνσης της χρήσης νέων τεχνολογιών. Οι δράσεις αυτές προσδίδουν ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και βαίνουν προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

Η τοποθέτηση του Haseeb Ahmad

CCDAB6CC23E2A1B6AC2F8FCC6B812242

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Haseeb Ahmad, κατά τον εισαγωγικό χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού συστήματος Υγείας, απαιτείται η ύπαρξη ενός οράματος με συγκεκριμένα «βήματα» υλοποίησης.

Το όραμα αυτό θα πρέπει αφενός να απαντά στις προκλήσεις της εποχής αλλά και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες, όπως είναι η φαρμακευτική καινοτομία. Στη συνέχεια, στην παρέμβασή του στην ενότητα: «Προς μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα», περιέγραψε με λεπτομέρειες το όραμα αυτό. Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει στροφή προς ένα σύστημα Υγείας το οποίο, θα εστιάζει στην πρόληψη και θα προσφέρει ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα, θα στηρίζεται σε στοιχεία και δεδομένα από την καθημερινή πρακτική και θα δίνει έμφαση στην αξία. Στόχος είναι να έχουμε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα με το ίδιο ή ακόμα και με χαμηλότερο κόστος, ενώ τα ποιοτικά στοιχεία που θα προκύπτουν, θα αξιοποιούνται για να προωθούνται βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Μάλιστα, ως τέτοιο παράδειγμα είναι το πρόγραμμα Μητέρα & Παιδί που υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας δράσης MSD for Mothers. Το Πρόγραμμα αυτό αναμένεται να προσφέρει σημαντικά ποιοτικά δεδομένα, όπως νέα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ενσωματώσει το σύστημα υγείας προκειμένου να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες υγείας του πληθυσμού σε σχέση με τη μητρική φροντίδα.

Διαβάστε ακόμη:

Μπασκόζος: Εμμονικοί οι Θεσμοί με την φαρμακευτική δαπάνη - Θα στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή

Ξανθός στο Healthworld: Σύστημα Υγείας με άλλη κουλτούρα και κοινωνική αναδιανομή

ΠΕΦ: Να σταματήσουν οι καταστροφικές μειώσεις των τιμών & να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρώσεις

Σχέδιο Δράσης για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία: Να πάμε στην ανάπτυξη με τρένο και όχι με κάρο