ΦΑΡΜΑΚO

«Κλειδώνει» εντός του Οκτωβρίου η λίστα με τα φάρμακα που θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η τελική λίστα με τα γενικής διάθεσης φάρμακα που θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ.

«Κλειδώνει» εντός του Οκτωβρίου η λίστα με τα φάρμακα που θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ

Αν και το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο από τον περασμένο Ιούλιο, οι διαδικασίες είχαν «παγώσει» μέχρι πρόσφατα, με αποτέλεσμα –προς ικανοποίηση των φαρμακοποιών– τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ευρείας χρήσης να συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ωστόσο, εντός του Οκτωβρίου η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΦ θα εγκρίνει την πρώτη λίστα - εισήγηση για τα φάρμακα που διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά προκειμένου να καταταγούν στα «γενικής διάθεσης φάρμακα-ΓΕΔΙΦΑ».

Εν συνεχεία η τελική λίστα θα δημοσιοποιηθεί, οπότε οι φαρμακευτικές εταιρείες, σκευάσματα των οποίων εμπεριέχονται σε αυτή, θα κληθούν –εφόσον ενδιαφέρονται– να κάνουν αίτηση κατάταξης των προϊόντων τους στα ΓΕΔΙΦΑ, ώστε να βρεθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σε αυτή την περίπτωση οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να μεταβάλουν τις συσκευασίες των σχετικών σκευασμάτων ως προς την περιεκτικότητά τους αλλά και ως προς τη σήμανση, αφού όπως ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει η εξωτερική τους συσκευασία να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο εντός του οποίου θα αναγράφεται το αρκτικόλεξο ΓΕΔΙΦΑ με πορτοκαλί χρώμα.

Οι φαρμακοποιοί που είναι και άμεσα θιγόμενοι από την πώληση των ΓΕΔΙΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, εκτιμούν ότι με την επικείμενη «απελευθέρωση» των τιμών τα φάρμακα θα είναι πιο ακριβά ειδικά στα φαρμακεία, που δεν θα είναι σε θέση να κάνουν «γενναίες» εκπτώσεις, όπως θα κάνουν τα σούπερ μάρκετ, αφού δεν έχουν τη διαπραγματευτική ισχύ να αγοράζουν πιο φθηνά από τις εταιρείες.

Η δυνατότητα πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με τους δανειστές, και η θέσπιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που είναι σε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΕΧ: Η απελευθέρωση ΜΗΣΥΦΑ εργαλείο αυτοθεραπείας για τον ασθενή & τα συστήματα υγείας

ΓΕΔΙΦΑ: Προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης