ΦΑΡΜΑΚO

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά του Φαρμακείου από το 2017 - Τι δείχνει έρευνα

Σε πολύ δυνατό χαρτί για τις αγορές των ΜΥΣΥΦΑ αναδεικνύονται οι γυναίκες, μία αγορά, που αναμένεται να μας απασχολήσει εντονότατα από το 2017, καθώς απελευθερώνονται οι τιμές στα εν λόγω σκευάσματα. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό, από τον οποίο προτιμούν να ενημερωθούν για ό,τι νεότερο υπάρχει στο φαρμακείο, έναντι του e - shop.

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά του Φαρμακείου από το 2017 - Τι δείχνει έρευνα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βασικά ευρήματα του τελευταίου κύματος της έρευνας καταναλωτών στο πλαίσιο του HealthCare Media Map της Ira Media.

Συγκεκριμένα, προκύπτει πως το δυναμικό κοινό του φαρμακείου που αγοράζει OTC/ΜΗΣΥΦΑ είναι κυρίως γυναίκες 19-54 ενώ οι καταναλωτές ενημερώνονται για τα OTC κυρίως από την τηλεόραση, το ίντερνετ αλλά και τον ίδιο τον φαρμακοποιό, τον οποίο βλέπουν σαν επιστημονικό σύμβουλο υγείας.

Παράλληλα, προτιμούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία το φυσικό φαρμακείο έναντι του e-shop για τις αγορές OTC/ΜΗΣΥΦΑ ωστόσο παρατηρείται αυξανόμενη τάση σε αγορές από on-line φαρμακεία ενώ η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη είναι σημαντικά μεγαλύτερη για όσους αγοράζουν και online.

Τέλος, ο ρόλος του φαρμακοποιού αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός καθώς το 14% των καταναλωτών φαρμακείου επηρεάζεται από τη γνώμη του. Το HealthCare Media Map είναι το αποκλειστικό εργαλείο που ανέπτυξε η Ira Media για το κλάδο των προϊόντων φαρμακείου και βασίζεται σε έρευνες καταναλωτών και φαρμακοποιών, σε στοιχεία πωλήσεων αλλά και σε δεδομένα διαφημιστικής επένδυσης.

Παράλληλα, αναλύει την αγορά του φαρμακείου μελετώντας πάνω από 800 προϊόντα OTC απ' όλες τις κατηγορίες, καταμετρά τη διείσδυση των προϊόντων υγείας και ευεξίας, καταγράφει τις τάσεις για τη ζήτηση των προϊόντων OTC στα φαρμακεία, αξιολογεί τις δυνατότητες της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας την αποτελεσματική στόχευση σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και πολυπαραγοντικό διαφημιστικό περιβάλλον.

Το πρόσφατο κύμα της έρευνας, που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο, ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο ενώ πραγματοποιήθηκαν 1004 συνεντεύξεις σε καταναλωτές ηλικίας 15-64, αντιπροσωπευτικές του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Εξάλλου, οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που «ανοίγονται» στην αγορά των ΜΗΣΥΦΑ και των Kαλλυντικών, αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου 2nd OTC & Cosmetics Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την ETHOS MEDIA.

Είναι χαρακτηριστικό πως παρά την κρίση, το μέγεθος της αγοράς παραμένει σταθερά στο 1 δις ευρώ, με τις εταιρίες του κλάδου να αυξάνονται σε συνάρτηση με την εμπιστοσύνη του λιανεμπορίου. Παράλληλα, έχουν διατηρηθεί πολλές εκ των θέσεων εργασίας.

Διαφάνεια1
Διαφάνεια2
Διαφάνεια3

Διαβάστε ακόμη:

ΜΥΣΥΦΑ και καλλυντικά τα νέα «όπλα» του φαρμακείου