ΦΑΡΜΑΚO

«Έξυπνο» κουτί για χάπια από Ροδίτες μαθητές υπενθυμίζει πότε πρέπει να πάρει κάποιος το φάρμακό του

Οι μαθητές του 1ου γυμνασίου Ρόδου κατασκεύασαν ένα «έξυπνο» κουτί για χάπια το οποίο θα υπενθυμίζει στους ηλικιωμένους (και όχι μόνο) πότε θα πρέπει να πάρουν τα φάρμακά τους. Η ιδέα και η υλοποίησή της ανήκει στην ομάδα start-up πρωτοτύπησης Roboholics του 1ου Γυμνασίου Ρόδου και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση 2017» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/Junior Achievement Greece.

«Έξυπνο» κουτί για χάπια από Ροδίτες μαθητές υπενθυμίζει πότε πρέπει να πάρει κάποιος το φάρμακό του

Το «έξυπνο» κουτί b-χ@πι, όπως το ονόμασαν οι μαθητές, έχει δύο συρτάρια και κάθε συρτάρι έχει έξι θήκες στις οποίες αντιστοιχεί ένα λαμπάκι, ενώ στο πλάι του κουτιού υπάρχει ένας βομβητής. Το κουτί λειτουργεί ως εξής: Όταν έρθει η ώρα να πάρει τα χάπια του ο χρήστης, τότε χτυπάει ο βομβητής και ανάβει το λαμπάκι. Όταν ο χρήστης ανοίξει το συρτάρι και πάρει τα χάπια του, τότε σβήνει το λαμπάκι και σταματάει ο βομβητής. Η αρχική ρύθμιση των ωρών λήψης των φαρμάκων γίνεται εύκολα από το φροντιστή ή τον χρήστη, με εφαρμογή από το κινητό τηλέφωνο.

d272bd581d557ef07c7180ed26dcb85a

Το b-χ@πι θα παρουσιαστεί στην έκθεση που οργανώνει το ΣΕΝ/JA Greece στις 10 Φεβρουαρίου 2017 και σκοπός των μαθητών είναι να κυκλοφορήσει το προϊόν τους στην αγορά. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, έχουν έρθει επαφή με φαρμακευτική εταιρεία και εξετάζεται η δυνατότητα συνεργασίας. Η όλη προσπάθεια έγινε με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Τσάλμερς στη Σουηδία.

«Χρησιμοποιήσαμε το διαδίκτυο για να επικοινωνήσουμε, να βρούμε πληροφορίες και να αξιοποιήσουμε υλικό, που άλλοι makers, πριν από εμάς, είχαν δημοσιεύσει. Στη συνέχεια βιώσαμε απρόβλεπτες ανατροπές που μας απογοήτευσαν αλλά δεν εγκαταλείψαμε. Αναζητούσαμε τρόπους και πόρους για συνεχίσουμε την πορεία μας. Δεν θέλαμε να αναπαράγουμε, αλλά να παράγουμε γνώση. Θέλαμε η γνώση να γίνει προϊόν που να μετράει στον πραγματικό κόσμο» αναφέρουν οι μαθητές της ομάδας σε ανάρτησή τους στο blog του σχολείου τους αναφερόμενοι στην προσπάθειά τους.

Υπεύθυνη για την υλοποίηση και το συντονισμό του προγράμματος είναι η εκπαιδευτικός Αγγελική Νικολάου, η οποία είναι αρχιτέκτονας μηχανικός.