ΦΑΡΜΑΚO

Takeda: Ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με συνεργασίες στην Ογκολογία & Γαστρεντερολογία

Την εξαγορά της ARIAD Pharmaceuticals, Inc., μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας με έμφαση στην ογκολογία, που διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με στοχευμένες θεραπείες, συμπληρωματικές σε μεγάλο βαθμό στις υπάρχουσες θεραπείες ογκολογίας της Takeda, ανακοίνωσε η φαρμακευτική Takeda Pharmaceutical Company Limited

Takeda: Ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με συνεργασίες στην Ογκολογία & Γαστρεντερολογία

Η Takeda θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της ARIAD για $ 24,00 ανά μετοχή ή την αξία της επιχείρησης ύψους περίπου 5,2 δισ $.

Η εξαγορά της ARIAD φέρνει δύο καινοτόμες στοχευμένες θεραπείες οι οποίες θα ενισχύσουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιο της Takeda στην ογκολογία, επεκτείνοντάς το στους συμπαγείς όγκους και ισχυροποιώντας τη θέση της Takeda Oncology στην αιματολογία.

Το υπάρχον χαρτοφυλάκιο της Takeda Oncology στα προϊόντα αιματολογίας βασίζεται κυρίως στο Ixazomib για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος και της αμυλοείδωσης και στο Brentuximab Vedotin για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του λεμφώματος. Η προσθήκη του Ponatinib θα διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της Takeda, ώστε να συμπεριλαμβάνει τη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας (ΧΜΛ) και ενός υποσυνόλου της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας (ALL). Το Brigatinib, ένα υπό δοκιμή φάρμακο, έχει την προοπτική να προσθέσει μια διαφοροποιημένη, παγκόσμια θεραπείασε έναν γενετικά καθορισμένο υποπληθυσμό του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (ΜΜΚΠ).

Πιστή στη δέσμευσή της να επεκταθεί περισσότερο στις θεραπείες του καρκίνου, η Takeda προχώρησε επίσης σε συνεργασία με τη Maverick Therapeutics για την ανάπτυξη πλατφόρμας εμπλοκής T- λεμφοκυττάρων, που δημιουργήθηκε ειδικά για τη βελτίωση της θεραπείας μέσω του επαναπρογραμματισμού των λεμφοκυττάρων για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η συνεργασία αυτή προωθεί την επιδίωξη της Takeda για τη θεραπεία του καρκίνου με την ανάπτυξη καινοτόμων, στοχευμένων θεραπειών.

Οι παραπάνω ενέργειες είναι σύμφωνες με τα σχέδια της Takeda για ανάπτυξη μέσω της υλοποίησης μιας επενδυτικής στρατηγικής που επικεντρώνεται σε υψηλής ποιότητας κεφάλαια, στους βασικούς θεραπευτικούς τομείς της ογκολογίας, της γαστρεντερολογίας και του ΚΝΣ. Επίσης, υποστηρίζει το όραμα της Takeda να είναι μια από τις δέκα κορυφαίες εταιρείες ογκολογίας έως το 2025 και σταθεροποιεί τη θέση της ανάμεσα στις πέντε καλύτερες εταιρείες αιματολογίας.

Στο πλαίσιο των παραπάνω επενδυτικών και ερευνητικών συνεργασιών, η Takeda σύναψε, τον Ιούλιο του 2016, συμφωνία με την TiGenix για την αποκλειστική εκτός Η.Π.Α., ανάπτυξη και κυκλοφορία ενός εναιωρήματος ετερόλογων αρχέγονων κυττάρων προερχόμενων από το λιπώδη ιστό (eASC)για τη θεραπεία των σύνθετων περιπρωκτικών συριγγίων, ενιέμενο εντός των βλαβών, σε ασθενείς με νόσο του Crohn. Στην Ευρώπη περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο του Crohn, με αυξανόμενη επίπτωση. Αυτή η συνεργασία και η προσθήκη του φαρμάκου Cx601 στο χαρτοφυλάκιο Γαστρεντερολογίας της Takeda, ενισχύει την συμβολή της εταιρείας στην θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) και τη δέσμευσή της προς τους ασθενείς που ζουν με τη νόσο του Crohn.

Με συνεχή εστίαση στην Γαστρεντερολογία, η Takeda, έκανε άλλη μια σημαντική συμφωνία τον Ιανουάριο του 2017, για μια καινοτόμο θεραπεία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης. Η Takeda και η PvP Biologics συμφώνησαν στην ανάπτυξη του KumaMax, ενός καινοτόμου ενζύμου σχεδιασμένου να διασπά τα ανοσο-αντιδραστικά τμήματα της γλουτένης στο στομάχι, αποφεύγοντας έτσι τα επώδυνα συμπτώματα και τις βλάβες που εμφανίζονται στο λεπτό έντερο ύστερα από τυχαία κατάποση γλουτένης.