ΦΑΡΜΑΚO

Ηπατίτιδα C: Ικανοποίηση ΣΦΕΕ για την έναρξη διαλόγου με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης

Θετικό από κάθε πλευρά χαρακτηρίζει η φαρμακοβιομηχανία το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι συζητήσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για την αποζημίωση των φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C, με στόχο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενες βιομηχανίες τις προτάσεις τους.

Ηπατίτιδα C: Ικανοποίηση ΣΦΕΕ για την έναρξη διαλόγου με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Επικεφαλής της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης είναι ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και εκτιμάται ότι η διαδικασία για την διαπραγμάτευση (καλύτερων) τιμών των φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C, θα αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες ασθένειες. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται μετά την Ηπατίτιδα C να ακολουθήσουν τα ογκολογικά φάρμακα, με στόχο τις καλύτερες δυνατές τιμές που μπορεί να αντέξει το σύστημα σε μία δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο και ταυτόχρονα, με στόχο η καινοτομία να φθάσει εγκαίρως στον ασθενή. Πρόκειται για μεγάλο στοίχημα σίγουρα!

Τα παραπάνω τόνισε στο περιθώριο της κοπής της Πρωτοχρονιάτικής πίτας του ΣΦΕΕ την Τρίτη το βράδυ ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Πασχάλης Αποστολίδης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του κλάδου για την έναρξη του διαλόγου.

Για την ανάγκη μιας ειδικής πολιτικής τιμών και διευκολύνσεων άλλωστε, μίλησε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος πριν από μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες ως keynote speaker σε ευρωβουλευτές, με θέμα: «RESTORING THE HEALTHCARE OF GREECE».

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, «Η βιομηχανία θα πρέπει να αποδεχτεί πως η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό δημοσιονομική επιτήρηση, πως ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα για δίκαιη ανταμοιβή της καινοτομίας και της έρευνας που βρίσκεται ενσωματωμένη στα φαρμακευτικά προϊόντα, δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη ειδικής πολιτικής τιμών και διευκολύνσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση των νέων καινοτόμων φαρμάκων από αυτούς που τα έχουν ανάγκη, και πως οι πολιτικές επιθετικής προώθησης και αθέμιτου επηρεασμού της συνταγογράφησης οφείλουν να σταματήσουν άμεσα.

Εξάλλου, για την ανάγκη αλλά και το δικαίωμα, όλοι οι ασθενείς στην Ελλάδα να έχουν πρόσβαση στην καινοτομία, αναφέρθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου επιστήμονες και Σύλλογοι ασθενών.

Ειδικότερα, η ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων Hepaction (μια δραστήρια ομάδα εργασίας, που απαρτίζεται από εκπροσώπους φορέων και εμπειρογνώμονες με πολυετή θητεία στον χώρο της χρόνιας Ηπατίτιδας C) στο πλαίσιο των εργασιών της, τα τελευταία δύο χρόνια, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση και εκρίζωση της Ηπατίτιδας C, επισημαίνει ως επιτακτική τη διεύρυνση των κριτηρίων για την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες.

Δύο χρόνια μετά την έλευση των νέων θεραπειών στην Ελλάδα και λιγότεροι από 1.000 ασθενείς, ετησίως, ξεκινούν θεραπεία με αυτές, τονίζουν. Τα μέλη της Hepaction επισημαίνουν ότι τα κριτήρια πρέπει να διευρυνθούν, τόσο σε επίπεδο σταδίου της νόσου όσο και σε ασθενείς με συνοδά νοσήματα, όπως αιμορροφιλία, θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, συλλοίμωξη με τον ιό HIV, κ.α., οι οποίοι έχουν συχνά αντένδειξη στη χορήγηση ιντερφερόνης-άλφα και/ή ριμπαβιρίνης, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς καμία θεραπευτική επιλογή.

Η ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να διασφαλίζει την δυνατότητα πρόσβασης σε όλους στο φάρμακο που έχουν πραγματικά ανάγκη, να ενισχύσει ταυτόχρονα τα εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για έλεγχο και αποτροπή κακών πρακτικών συνταγογράφησης με χρήση επιστημονικά αποδεκτών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, να διασφαλίζει την όσο το δυνατό ταχύτερη αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου και του ΕΟΠΥΥ και την ίδια στιγμή να στηρίξει την εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα και την ανάπτυξη της έρευνας και των κλινικών μελετών με νέους σαφείς κανόνες για όλους, είχαν τονίσει τον Δεκέμβριο οι Σύλλογοι Ασθενών.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΦΕΕ: Ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο για την υγεία, με εθνική συνεννόηση & επιτέλους ανάπτυξη

Επιτακτική ανάγκη για άμεση πρόσβαση των ασθενών με Ηπατίτιδα C στις νέες θεραπείες