ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ για νέα μέτρα: Το «όπλο» του ΣτΕ, η αγωνία των ασθενών, και στο βάθος... ο Τσίπρας

Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα είναι η ύστατη ενέργεια, την οποία θα επιλέξει η φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της αλλά και τα δικαιώματα των ασθενών και δη των χρονίως πασχόντων.

ΣΦΕΕ για νέα μέτρα: Το «όπλο» του ΣτΕ, η αγωνία των ασθενών, και στο βάθος... ο Τσίπρας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης αλλά και η νομική εκπρόσωπος του Συνδέσμου κ. Δήμητρα Λεμπέση χθες, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τα νέα μέτρα για τις καινοτόμες θεραπείες, που φέρνει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα οποία πλήττονται άμεσα οι χρονίως πάσχοντες αλλά και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα απειλείται από ένα Grexit νέων φαρμάκων, τόνισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ.

Να σημειώσουμε ότι με τα νέα μέτρα, καινοτόμες θεραπείες θα καθυστερούν από δύο έως τέσσερα χρόνια (αφού για να έρθουν στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί από τον μηχανισμό Health Technology Assessement, σε 6 χώρες της ΕΕ όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία). Η καθυστέρηση αυτή, θα έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ να απειληθούν ευθέως οι ασθενείς και κυρίως αυτοί που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις και ιδιαίτερα από σοβαρά εξελισσόμενες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά χθες η νομική σύμβουλος του ΣΦΕΕ κ. Δήμητρα Λεμπέση, η προσφυγή στο ΣτΕ εξετάζεται φυσικά, αφού ήδη το 2016 το ΣτΕ έθεσε όριο στα οριζόντια μέτρα, εφόσον κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή και υγεία, σημειώνοντας, ότι είναι θέμα δημόσιας τάξης η εισαγωγή στη χώρα μέτρων που αφορούν τη δημόσια τάξη άλλων χωρών, όταν πρόκειται για αποζημίωση.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ασθενών, μίλησαν χθες για πραγματική γενοκτονία, καθώς όταν το προσδόκιμο επιβίωσης σε κάποιες σοβαρές ασθένειες είναι πέντε χρόνια και μία καινούρια θεραπεία, μπορεί να έρθει στην Ελλάδα μετά από έξι χρόνια για παράδειγμα.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε και στις επαφές του ΣΦΕΕ με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους (όπως η EFPIA, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φαρμακοβιομηχανιών) όλο αυτό το διάστημα, επικοινωνία, η οποία έχει μεταφερθεί και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και η οποία δυστυχώς δεν έχει αποφέρει κάποιους καρπούς.
Εξέφρασε δε την ευχή, να μην φθάσουμε στο σημείο, όπως συνέβαινε παλιότερα, που έφερναν στην Ελλάδα τα νέα φάρμακα, οι πιλότοι της Ολυμπιακής. «Να μην γίνουμε οι πληβείοι της Ευρώπης», τόνισαν εμφατικά, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επικαλέστηκε την φράση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί - ο οποίος επισκέφθηκε πριν μερικές ημέρες την Αθήνα- που υπογράμμισε ότι «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μία δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι ότι θα πάει καλύτερα».

Βέβαια ένα ερώτημα εδώ είναι γιατί τα μέλη του ΣΦΕΕ δεν επισκέπτονται τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με όλο το πακέτο των αιτημάτων τους, αφού δεν βλέπουν φως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας; Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουν με τον κ. Τσίπρα, θέτοντας όχι μόνο το θέμα των καινοτόμων θεραπειών, αλλά συνολικά το ζήτημα της φαρμακοβιομηχανίας, και να υπογραμμίσουν, πως ήρθε η ώρα, ο κλάδος να γίνει η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, καθώς διαθέτει όλα τα εχέγγυα, να τραβήξει προς τα εμπρός, την ευάλωτη οικονομία και επιχειρηματικότητα!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Αποστολίδης, αναφέρθηκε και στην δραματική μείωση (έως ακρωτηριασμένη) της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία είναι κάτω του 50% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, εκφράζοντας την ευχή, να μην γίνουμε πολίτες β’ κατηγορίας. Επανέλαβε ότι η θέση του Συνδέσμου είναι υπέρ της διείσδυσης των γενοσήμων, την ανάγκη να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις (όπως τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα - για παράδειγμα σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με την Ηπατίτιδα C) και να ελεγχθεί ο όγκος των συνταγών. Όπως τονίστηκε δε, τα τελευταία χρόνια, οι συνταγές, από 4,5 εκατ. αυξήθηκαν σε 6 εκατ.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΦΕΕ: Ύστατη έκκληση στο υπουργείο Υγείας για τα καινοτόμα φάρμακα