ΦΑΡΜΑΚO

Αυτά είναι τα 6 μέτρα-μεταρρυθμίσεις για το φάρμακο που «κλειδώνουν» τη Β' Αξιολόγηση

Με έξι μέτρα τα οποία αφορούν στις μεταρρυθμίσεις για το φάρμακο, κλειδώνει και από την πλευρά του υπουργείου Υγείας η Β΄Αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος, η οποία επετεύχθη την Τρίτη 2 Μαϊου.Τα μέτρα ανακοίνωσε την Τρίτη το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους του του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Αυτά είναι τα 6 μέτρα-μεταρρυθμίσεις για το φάρμακο που «κλειδώνουν» τη Β' Αξιολόγηση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το onmed μίλησε με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλη Αποστολίδη, για έναν πρώτο σχολιασμό, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: Η αγωνία μας είναι να θεσμοθετηθούν γρήγορα τα μέτρα και κυρίως να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Αναφορικά με το ενοποιημένο rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα καινοτόμα φάρμακα, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι αυτό σηματοδοτεί σίγουρα μία μικρή καθυστέρηση για νέες θεραπείες, αλλά ευελπιστούμε πως θα «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες της αξιολόγησης από τον μηχανισμό Αξιολόγησης. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί χρειάζονται προεργασία και βάθος χρόνου, ενώ τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα μπορούν να επιτευχθούν γρήγορα, όπως επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης.

Ο ΣΦΕΕ επίσης, αναφορικά με την διείσδυση των γενοσήμων, δηλώνει αναφανδόν ναι, προτείνει ωστόσο, την αλλαγή του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών (μέσα από ένα flat ποσοστό κέρδους) ώστε να μην προωθούνται (τα γενόσημα) σε βάρος των off patent.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως το ενοποιημένο rebate σε συνδυασμό με τον έλεγχο της συνταγογράφησης, μπορεί να επιτευχθεί, μείωση κατά 30% του clawback.

Η δέσμη των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους «θεσμούς» στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός προς τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ, συνιστούν μια δέσμη διαρθρωτικών αλλαγών στην πολιτική φαρμάκου με στόχο την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, την ευχερή πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.

Οι αλλαγές αναλυτικά, αφορούν τα εξής:

1. Τροποποίηση των προϋποθέσεων εισαγωγής των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με την υιοθέτηση δύο «φίλτρων»:

α) τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορούν σε 9 κράτη- μέλη της Ε.Ε, αποζημιώνονται σε 6 από αυτά εκ των οποίων τα τρία διαθέτουν σύστημα ΗΤΑ.

β) εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), τα οποία είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα φαρμακο-επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

2. Ενοποιημένο rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους.

3. Θεσμική θωράκιση και νομική υποστήριξη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Διασύνδεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή Θετικής Λίστας και συνεκτίμηση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης με τα υπόλοιπα κριτήρια της θετικής λίστας.

4. Μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και με ειδικό οικονομικό κίνητρο για τα φαρμακεία.

5. Πρόβλεψη κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

6. Αξιολόγηση και έλεγχος της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.