ΦΑΡΜΑΚO

ΜΥΣΥΦΑ: Συνάντηση φαρμακοποιών με Ξανθό - Στην ατζέντα ακόμη ιδιοκτησιακό και ωράριο

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, θα έχει σήμερα νωρίς το απόγευμα το προεδρείο του ΠΦΣ, με ατζέντα φυσικά τα ΜYΣΥΦΑ αλλά και το ωράριο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

ΜΥΣΥΦΑ: Συνάντηση φαρμακοποιών με Ξανθό - Στην ατζέντα ακόμη ιδιοκτησιακό και ωράριο

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η αλήθεια είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα απελευθέρωσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στο τελικό κείμενο της Β' Αξιολόγησης, καθώς αυτό έχει ήδη θεσμοθετηθεί με τα 216 ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) και την απελευθέρωσή τους, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά ακόμη. Τίθεται μόνο θέμα απελευθέρωσης τιμών των ΜYΣΥΦΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κων. Λουράντος, εδώ και δύο ημέρες εξαπολύει μύδρους κατά των μεγάλων αλυσίδων και σούπερ μάρκετ –και αυτό θα πράξει και σήμερα στο γραφείο του Ανδρέα Ξανθού. Ο μαχητικός κ. Λουράντος τονίζει πως «η ιστορία της απελευθέρωσης των ΜYΣΥΦΑ (η οποία ακούστηκε αρκετά με αφορμή την κλείσιμο της Β’ Αξιολόγησης που επετεύχθη τελικά χθες, Τρίτη 2 Μαϊου) ξεκίνησε μετά από πιέσεις των σούπερ μάρκετ προκειμένου να ρεφάρουν ή να ισοσκελίσουν τις ζημιές τους». Ήδη, όμως, η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΦ έχει αποφανθεί πως δεν τίθεται θέμα να προωθηθούν τα ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ και, στην περίπτωση των ΓΕΔΙΦΑ, η απελευθέρωση έχει γίνει υπό προϋποθέσεις, προσθέτει.

«Οι τύποι είναι αχόρταγοι» συνεχίζει ο κ. Λουράντος, αναφερόμενος στους επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ, προσθέτοντας πως μιλάμε για πραγματικό καρτέλ. «Το καταγγέλλω υπεύθυνα και ας με μηνύσουν» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δύο ακόμη θέματα, το ιδιοκτησιακό και το ωράριο των φαρμακείων, είναι κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και αναμένεται να συζητηθούν σήμερα με τον υπουργό Υγείας. Οι φαρμακοποιοί έχουν επισημάνει πολλές φορές πως επιθυμούν ομαλό και συγκεκριμένο ωράριο στα φαρμακεία, προκειμένου να δουλέψουν σωστά οι εφημερίες και οι διανυκτερεύσεις. Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρει πως η Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ έχει... καρφώσει την ελληνική κυβέρνηση πως αυτή είναι που ανακίνησε το ζήτημα, καθώς οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ουδέποτε ζήτησαν άνοιγμα της ιδιοκτησίας των φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς.

Διαβάστε ακόμη:

Απελευθέρωση ΜΥΣΥΦΑ: Θα αποσυρθούν σταδιακά σκευάσματα - Τι λέει ο Λουράντος στο onMed

ΜΗΣΥΦΑ: Έκρηξη Λουράντου για το άνοιγμα της αγοράς - Εκτός λογικής αυτά που ζητούν οι Θεσμοί