ΦΑΡΜΑΚO

ΜΗΣΥΦΑ: Aνεφάρμοστη, απαράδεκτη & επιζήμια η απόφαση λέει ο ΠΦΣ

Ανεφάρμοστη και απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σχετικά με τον τρόπο και τη διαδικασία καθορισμού λιανικής τιμής και διάθεσης για τα ΜΗΣΥΦΑ.

ΜΗΣΥΦΑ: Aνεφάρμοστη, απαράδεκτη & επιζήμια η απόφαση λέει ο ΠΦΣ

Ο ΠΦΣ, στην τελευταία συνάντησή του με τον Υπουργό Υγείας αλλά και στην παρέμβασή του στη Βουλή, είχε τονίσει ότι δεν είναι δυνατόν να αναγράφεται η ενδεικτική λιανική τιμή στις συσκευασίες κατά τρόπο αυθαίρετο και αδιευκρίνιστο από τους παραγωγούς.

Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρει, οι φαρμακοποιοί εμμέσως δεσμεύονται για τιμές που οι παραγωγοί έχουν αναγράψει, χωρίς να διευκρινίζεται ποια είναι η χονδρική τιμή.

Από τη διατύπωση της Υπουργικής Απόφασης είναι προφανές ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα οδηγηθούν σε αυξήσεις τιμών, παρά τη διαφαινόμενη αγωνία του Υπουργείου να υπάρχει ένας υποτυπώδης έλεγχος μέσω του ΕΟΦ, εκτιμά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Τέλος, ο ΠΦΣ απορρίπτει την Υπουργική Απόφαση ως επιζήμια για τη Δημόσια Υγεία και ζητά εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. Παράλληλα δηλώνει για μία ακόμη φορά πως θα δημοσιεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις αυξήσεις στα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται, για να κατανοήσει ο ελληνικός λαός πώς βλέπουν τον ανταγωνισμό εγχώρια και ξένα συμφέροντα.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση που εξειδικεύει τις διατάξεις του νόμου, η ενδεικτική λιανική τιμή διαμορφώνεται ως εξής:

α) Από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ε.Ε. όπου βρέθηκε τιμή,

β) Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η τιμολόγηση του προϊόντος ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. με βάση την προηγούμενη περίπτωση, το προϊόν λαμβάνει ως τιμή βάσης, για τον καθορισμό της ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης, τον μέσο όρο των τιμών στα δύο κράτη μέλη όπου βρέθηκε τιμή,

γ) Αν το φαρμακευτικό προϊόν ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. τιμολογείται σε ένα μόνο κράτος μέλος, τότε λαμβάνεται η χαμηλότερη τιμή μεταξύ της ισχύουσας τιμής, εφόσον υπάρχει, και της τιμής που έχει στο άλλο κράτος μέλος, αλλιώς λαμβάνει την τιμή που έχει στο κράτος μέλος αυτό,

δ) Αν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της προηγούμενης περίπτωσης, τότε το προϊόν ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. τιμολογείται με βάση τη συσχέτιση με όμοια ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές προϊόντα στην Ελλάδα. Η συσχέτιση μπορεί να γίνεται και με όμοια συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η τιμή που αναζητείται αφορά τιμές παραγωγού (ex factory) ή την τιμή παραγωγού που μπορεί να εξαχθεί από την έρευνα σε λοιπά είδη τιμών (ήτοι εισαγωγού ή χονδρική ή λιανική). «Ως ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης ορίζεται η τιμή βάσης που προκύπτει δυνάμει της προηγούμενης παραγράφου, προσαυξημένη κατά 30%, πλέον του προβλεπόμενου Φ.Π.Α.».

Η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης, επισημαίνεται στην απόφαση, δεν είναι υποχρεωτική για τις φαρμακευτικές εταιρίες, τους Κατόχους Άδειας Χονδρικής Πώλησης φαρμάκων, για τα φαρμακεία ή για τους υπόλοιπους φορείς λιανικής διάθεσης των προϊόντων αυτών.

Επιπλέον, με την ΥΑ καθορίζεται ο τρόπος διαμόρφωσης της Ανώτατης Υποχρεωτικής Νοσοκομειακής Τιμής, ενώ για τα φαρμακευτικά προϊόντα αποκλειστικά παραγόμενα στην Ελλάδα τονίζεται ότι «λαμβάνουν τιμή βάσης η οποία καθορίζεται βάσει κοστολογίου, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δαπάνες παραγωγής και συσκευασίας, για κάθε μορφή και συσκευασία, καθώς και οι δαπάνες Διοίκησης-Διάθεσης-Διάδοσης, καθοριζόμενες από αντίστοιχους επικαιροποιημένους ανά διετία πίνακες, οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τα αντίστοιχα μέσα έξοδα του κλάδου».

Επίσης, καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης και αναθεώρησης καταλόγου και αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΣ: Προτείνει Εθνικό Φορέα Αξιολόγησης των Παρεμβάσεων για τις μεταρρυθμίσεις