ΦΑΡΜΑΚO

Καρκίνος ωοθηκών: Ελπιδοφόρα θεραπεία με φάρμακο που συρρικνώνει τους όγκους

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτέλεσματα ενός νέου, πειραματικού φαρμάκου για τον καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Βρετανών επιστημόνων.

Καρκίνος ωοθηκών: Ελπιδοφόρα θεραπεία με φάρμακο που συρρικνώνει τους όγκους

Το φάρμακο συρρίκνωσε τους όγκους στις μισές από τις γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών που συμμετείχαν στη μελέτη.

Στόχος ήταν να ελεγχθεί η ασφάλεια του φαρμάκου, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παρείχε άμεσα όφελος σε πολλές από τις ασθενείς.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) και το Royal Marsden NHS Foundation Trust του Λονδίνου παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Το φάρμακο φέρει προσωρινά την ονομασία ONX-0801 και δοκιμάστηκε σε μικρό αριθμό ασθενών (μόλις 15) προκειμένου να τεκμηριωθεί η ασφάλειά του για ανθρώπινη χρήση.

Οι επτά από τις εθελόντριες είχαν όγκους θετικούς σε ένα συγκεκριμένο μόριο στο οποίο είναι σχεδιασμένο να επιτίθεται το ONX-0801. Σε αυτές τις ασθενείς, οι όγκοι παρουσίασαν σημαντική συρρίκνωση.

Το ONX-0801 είναι το πρώτο από μία νέα οικογένεια φαρμάκων που μιμούνται την ικανότητα του φυλλικού (ή φολικού) οξέος να επιτίθεται επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανεπηρέαστα τα υγιή.

Όταν το φάρμακο ενωθεί με ένα καρκινικό κύτταρο, διαταράσσει τη χημεία του εμποδίζοντας τη δράση ενός βασικού μορίου και προκαλώντας εκτεταμένη βλάβη στο DNA του. Με αυτό τον τρόπο, οδηγεί το καρκινικό κύτταρο στο θάνατο.

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει και ένα τεστ που εξετάζει αν ο καρκίνος των ωοθηκών μιας γυναίκας είναι θετικός σε αυτό το μόριο, ώστε να είναι πιθανό να ωφεληθεί από αυτό.

«Τα αποτελέσματα που είδαμε στη Φάση Ι των κλινικών δοκιμών είναι πολύ ενθαρρυντικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Udai Banerji, λέκτορας Μοριακής Φαρμακολογίας του Καρκίνου στο ICR.

«Σπανίως βλέπουμε τόσο σαφείς ενδείξεις σταθερής ανταπόκρισης σε τόσο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης ενός φαρμάκου. Το συγκεκριμένο φάρμακο στοχεύει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα, γεγονός που σημαίνει ότι έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και, αν τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά του, θα είναι μια πιο "φιλική" θεραπεία για τις γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών».