ΦΑΡΜΑΚO

Στο μέλλον τα εμβόλια θα είναι στοχευμένα όσο κι αν κοστίζουν - Τι αναφέρει ερευνητής της GSK

Ο δρόμος για τη δημιουργία ενός εμβολίου είναι μακρύς, πολυέξοδος, κρύβει αποτυχίες, αλλά και ικανοποίηση, όταν βλέπεις ότι στο τέλος του ταξιδιού οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα εμβόλιο που μπορεί να προλάβει μια σοβαρή ασθένεια και να σώσει ζωές!

Στο μέλλον τα εμβόλια θα είναι στοχευμένα όσο κι αν κοστίζουν - Τι αναφέρει ερευνητής της GSK

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Δείτε για παράδειγμα το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β (το Bexsero, το οποίο πρόσφατα μάλιστα εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών), το οποίο μας πήρε γύρω στα 25 χρόνια για να ολοκληρωθεί, με αποτυχίες, με υψηλό κόστος και μια σειρά ερευνητών που απασχολήθηκαν για τη δημιουργία του.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων χθες ένας σημαντικός επιστήμονας της GSK, ο Vice President, Head of Research & Development R&D Centre Italy και γιατρός Giovanni Della Cioppa, που άφησε για λίγο τη Σιένα της Ιταλίας και επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της GSK στην Αθήνα, προκειμένου να μιλήσει στους δημοσιογράφους για το καυτό θέμα των εμβολίων. Και ακόμη, για το μέλλον των εμβολίων και την επένδυση της GSK σε νέες τεχνολογικές πλατφόρμες που υποστηρίζουν την ανάπτυξή τους.

H GSK διαθέτει τρία υπερσύγχρονα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης ανά τον κόσμο. Τα δύο βρίσκονται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Rixensart του Βελγίου και στη Σιένα της Ιταλίας, ενώ το τρίτο βρίσκεται στην περιοχή του Rockville στο Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών.

IMG 0135

Στην τοποθέτησή του, ο ερευνητής γιατρός τόνισε μεταξύ άλλων:

- Η ανάγκη για την ανάπτυξη καινοτόμων εμβολίων είναι μεγάλη, καθώς ο αντίκτυπος των μεταδοτικών ασθενειών παραμένει υψηλός, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι το 2015 ο συνολικός αριθμός θανάτων που προκλήθηκαν από μεταδοτικές ασθένειες, όπως διαρροϊκές ασθένειες, HIV/AIDS, φυματίωση, ελονοσία, μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα και Εbola, άγγιξε τα 7.500.000.

- Το ισχύον χαρτοφυλάκιο της GSK περιλαμβάνει 41 εγκεκριμένα εμβόλια που αφορούν τον εμβολιασμό σε όλα τα στάδια της ζωής (παιδική ηλικία, εφηβική ηλικία, ενήλικη ζωή και τρίτη ηλικία).

- H GSK έχει αναπτύξει εμβόλια ενάντια σε 22 από τις 30 νόσους που μπορούν αυτή τη στιγμή να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, ενώ παράλληλα διαθέτει 14 υπό ανάπτυξη, σε φάση 2, εμβόλια. Ενδεικτικά αναφέρονται το εμβόλιο ζωστήρα, XΑΠ, HIV, Ebola, Στρεπτόκοκκου Ομάδας B και φυματίωσης.

Το ζήτημα των εμβολίων παραμένει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο για την Glaxo, τόνισε ο ερευνητής γιατρός, προσθέτοντας ότι στο μέλλον τα εμβόλια θα είναι στοχευμένα, κάτι που συνεπάγεται τεράστιο κόστος. Αλλά έτσι και αλλιώς, η έρευνα και η παραγωγή των εμβολίων από μόνη της είναι εξαιρετικά δαπανηρή αλλά σίγουρα αποτελεσματική, συμπλήρωσε. Μακάρι να μπορούσαμε να προβλέψουμε τις ασθένειες για να έχουμε τα εμβόλια που χρειαζόμαστε, τόνισε ο γιατρός.

Σε ερώτηση πού θα επένδυε χρήματα για τη δημιουργία εμβολίων, ο κ. Giovanni Dela Cioppa απάντησε σε εμβόλια που αφορούν χρόνιες παθήσεις, αλλά και σε αντιβιοτικά, τα οποία αποτελούν αναμφισβήτητα ένα σημαντικό πρόβλημα με την ανθεκτικότητα που εμφανίζουν.

Υπογράμμισε ακόμη ότι αισθάνεται εθελοντής στο θέμα των εμβολίων, ενώ αναφορικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα τόνισε πως δεν είναι καλή ιδέα να είναι κανείς αφοριστικός. Οι άνθρωποι ζητούν να ακούσουν ένα ναι ή ένα όχι και δεν είναι έτοιμοι να κουβεντιάσουν, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πανδημία της γρίπης, ανέφερε ότι ήμασταν τυχεροί που γλιτώσαμε, αλλά το μάθημα που πήραμε είναι ότι η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να συνεργαστεί με το κράτος προκειμένου να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα της έρευνάς της.

Ακόμη, υπογράμμισε πως το χαρτοφυλάκιο της κάθε εταιρείας που παράγει εμβόλια θα πρέπει να είναι μοιρασμένο. Για παράδειγμα, σημείωσε, εάν είχαμε πάρει τους ανθρώπους της GSK και τους είχαμε τοποθετήσει στο κομμάτι έρευνας και παραγωγής για το εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα, η εταιρεία θα είχε σίγουρα καταρρεύσει οικονομικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο ερευνητής τόνισε ακόμη:

Προτεραιότητα των κέντρων Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας, μέσω βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στοχοθέτησης, αποτελούν:

α. η ενοποίηση του παιδιατρικού και εφηβικού χαρτοφυλακίου εμβολίων

β. η ολοκλήρωση του χαρτοφυλακίου εμβολίων για τους ηλικιωμένους

γ. η παροχή νέου χαρτοφυλακίου εμβολίων που θα αφορά τον μητρικό εμβολιασμό και

δ. η ανακάλυψη και δημιουργία ανατρεπτικού, ως προς τα δεδομένα, χαρτοφυλακίου εμβολίων (ΧΑΠ, πρωτεΐνες στρεπτόκοκκου, ψευδομονάδα, θεραπευτικό HBV)

- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παροχή του χαρτοφυλακίου μητρικού εμβολιασμού, καθώς θα συμβάλει ουσιαστικά στην παροχή προστασίας σε νεογνά, απέναντι σε ασθένειες, πριν καν αυτά γεννηθούν. Κάτι τέτοιο θα καθίσταται δυνατό, καθώς θα εμβολιάζεται η εγκυμονούσα μητέρα, η οποία μπορεί να αναπτύξει αντιγόνα, σε αντίθεση με τα νεογνά, τα οποία λόγω του χαμηλού ανοσοποιητικού τους συστήματος δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη τους.

- Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σκοπός ορισμένων υπό ανάπτυξη εμβολίων, ο οποίος δεν έχει να κάνει με την πρόληψη της νόσου αλλά με τη σημαντική αλλαγή/βελτίωση της πορείας της νόσου, δεδομένου ότι το φυσικό ιστορικό πολλών χρόνιων ασθενειών επηρεάζεται αρνητικά από αλληλεπικαλυπτόμενες λοιμώξεις. Παράδειγμα της αλλαγής/βελτίωσης της νόσου αποτελεί η μείωση της συχνότητας και της έντασης των παροξύνσεων του άσθματος και της ΧΑΠ, καθώς και η προοδευτική φθορά της κυστικής ίνωσης.

Σχετικά με τον Giovanni Della Cioppa

O Giovanni Della Cioppa είναι ιατρός με πολυετή εμπειρία στον φαρμακευτικό κλάδο, καθώς εισήλθε σε αυτόν υπό την ιδιότητα του Ιατρικού Συμβούλου το 1990. Έκτοτε ο Giovanni Della Cioppa κατέχει θέσεις αυξανόμενης ευθύνης, στον κλάδο της Κλινικής Ανάπτυξης της Φαρμακοβιομηχανίας, σε χώρες όπως η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ενώ στα τέλη του 2007 προσχώρησε στο τμήμα εμβολίων της Novartis στη Σιένα της Ιταλίας, ως επικεφαλής Κλινικής Έρευνας.

Υπό αυτή την ιδιότητα, ο Giovanni Della Cioppa ηγήθηκε της ανάπτυξης πολυάριθμων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά της πανδημικής γρίπης H1N1 και των εμβολίων κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, στοχεύοντας πρώτα στην καταπολέμηση των οροομάδων A, B, C, W και Υ και πιο πρόσφατα της οροομάδας Β. Σε συνέχεια της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου εμβολίων (εκτός της γρίπης) της Novartis από την GSK, διορίστηκε Επικεφαλής του κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης της Ιταλίας, ενός εκ των τριών κέντρων της GSK παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται στην Έρευνα και Ανάπτυξη εμβολίων.