ΦΑΡΜΑΚO

Καθ. Κυριόπουλος: Οι Έλληνες προσεκτικοί στην κατανάλωση φαρμάκων - Ψηλά η ιδιωτική δαπάνη

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, οι Έλληνες δεν καταναλώνουμε πολλά φάρμακα, αλλά μάλλον... λελογισμένα. Επιπλέον, οι Έλληνες είμαστε μετρημένοι χρήστες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

Καθ. Κυριόπουλος: Οι Έλληνες προσεκτικοί στην κατανάλωση φαρμάκων - Ψηλά η ιδιωτική δαπάνη

Στην Ελλάδα ωστόσο, είναι μεγάλη η ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή ακόμη και σε περιόδους ύφεσης ο Έλληνας πολίτης και ασθενής, έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του προκειμένου να αγοράσει τα αναγκαία του φάρμακα.

Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ κ. Γιάννης Κυριόπουλος στο συνέδριο της ΟΣΦΕ (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Ελλάδος) το διήμερο 10 & 11 Ιουνίου στο Βόλο.

Ο καθηγητής, παρουσίασε στοιχεία του ΟΟΣΑ αλλά και στοιχεία από την ελληνική φαρμακευτική αγορά, που καταδεικνύουν το μέγεθος της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για την κατανάλωση φαρμάκων σε προσδιορισμένες ημερήσιες δόσεις που επικαλέστηκε ο καθηγητής, η Ελλάδα για το 2015 κατατάσσεται αρκετά κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, εκτός από εκείνες για το αίμα και τα παράγωγά του, για το μεταβολισμό και για το διαβήτη, οι οποίες έρχονται ελάχιστα πάνω από το μέσο όρο. «Σε όρους κατανάλωσης είναι προφανές ότι οι Έλληνες πολίτες είναι μετρημένοι χρήστες φαρμάκων, όπως και είναι μετρημένοι χρήστες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, αφού ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ γίνονται περίπου 8 επισκέψεις κατ’ έτος, στη χώρα μας γίνονται 5,2 επισκέψεις» είπε επίσης χαρακτηριστικά.

Επίσης, ένας ακόμη λόγος είναι, η «άκριτη» εισαγωγή καινοτόμων -άρα και δαπανηρών- φαρμάκων στη χώρα (το 57% των πωλήσεων φαρμάκων αφορούν σκευάσματα της τελευταίας δεκαετίας) σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό γενοσήμων σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Κυριόπουλος, η υψηλή δαπάνη σχετίζεται και με το ΑΕΠ της χώρας: Η αναλογική (στο σύνολο της δαπάνης υγείας) φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας ανέρχεται σε 28,1% έναντι 15,6% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή 2,3% του ΑΕΠ έναντι 1,4% του μέσου όρου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής χαρακτήρισε θετικό το βήμα που έχει ξεκινήσει στη χώρα μας, για τον έλεγχο της καινοτομίας και για τις διαπραγματεύσεις τιμών.

Προτάσεις για την συγκράτηση της δαπάνης

Ο κύριος Κυριόπουλος, αναφερόμενος στην ανάγκη εφαρμογής πολιτικών συγκράτησης της δαπάνης προτείνει:

- Προτεραιοποίηση της φαρμακευτικής καινοτομίας: Ποια καινοτομία, πόση καινοτομία και γιατί τη θέλουμε (με βάση έναν αλγόριθμο που έχει δημιουργήσει ίδιος).

- Ένα εναλλακτικό σύστημα κατανομής των βαρών στη φαρμακευτική θεραπεία, όπου ο καθορισμός του ύψους της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος θα γίνεται αναλόγως του εισοδήματος και αντιστρόφως ανάλογα της δαπάνης (υπάρχει επίσης προτεινόμενος σχετικός αλγόριθμος).

- Τεκμηριωμένη συνταγογράφηση: Πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μια καλή βάση δεδομένων την οποία δεν έχουμε εκμεταλλευτεί σχεδόν καθόλου.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στο σύστημα

Ο καθηγητής αναφέρθηκε ακόμη στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους φαρμακοποιούς, προκειμένου και οι ίδιοι να βοηθηθούν αλλά και να στηρίξουν σημαντικά τους Έλληνες πολίτες. Άλλωστε το ελληνικό φαρμακείο στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο, από ένα βασικό σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Αν δοθούν κίνητρα στους φαρμακοποιούς μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο» δήλωσε ο κ. Κυριόπουλος, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι και οι φαρμακοποιοί οι ίδιοι ως κλάδος αλλά και τα κρατικά όργανα πρέπει να αποδώσουν μεγαλύτερο βάρος στη δουλειά και τη συμμετοχή τους στις υπηρεσίες υγείας, όχι απλά στη διανομή των φαρμάκων αλλά και στη συμβουλευτική υποστήριξη των ασθενών, κυρίως των χρονίως πασχόντων, και στη συμμόρφωση των ασθενών όσον αφορά τη θεραπεία τους».

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, η συμμόρφωση στη θεραπεία είναι ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι η συνταγογράφηση και οι ιατρικές συμβουλές δεν έχουν αποδώσει. Οι φαρμακοποιοί όμως ως υγειονομικοί επιστήμονες, πρέπει να το δουλέψουν αρκετά καλά».

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Ήρθε η ώρα των πραγματικών μεταρρυθμίσεων για το φάρμακο - Κλειδί η ΗΔΙΚΑ

ΣΦΕΕ: Βόμβα στη φαρμακοβιομηχανία, στην ανάπτυξη & στους ασθενείς τα νέα μέτρα για το φάρμακο