ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: Να συνεχιστεί η διαδικασία πληρωμής για τα αναλώσιμα χωρίς περικοπές

Με καταγγελία της σύμβασης μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα υλικά, απειλούν οι φαρμακοποιοί, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε περικοπή συνταγής για τους πρώτους μήνες του έτους.

Φαρμακοποιοί: Να συνεχιστεί η διαδικασία πληρωμής για τα αναλώσιμα χωρίς περικοπές

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από προέδρους Φαρμακευτικών Συλλόγων ότι λαμβάνουν ενημέρωση από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για περικοπές συνταγών που αφορούν τον Ιανουάριο 2017, λόγω λαθών που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο», αναφέρει ο ΠΦΣ, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι απαράδεκτο», καθώς «στις συζητήσεις συμφωνήθηκε να μη γίνει καμιά περικοπή για τους πρώτους μήνες εφαρμογής της συμβάσεως, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε την περίοδο εκείνη το e-dapy προμηθευτών».

Ο ΠΦΣ ζητά την άμεση συνέχιση της διαδικασίας πληρωμής, χωρίς την περικοπή οποιαδήποτε συνταγής αναλωσίμων που αφορά σε πρώτη φάση τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, δηλώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προβεί άμεσα στην καταγγελία της σύμβασης.

Σημειώνεται, ότι η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ στις 2 Ιανουαρίου 2017, επέφερε αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία όλης της χώρας. Οι πολίτες προμηθεύονται, πλέον, προϊόντα και υλικά, χωρίς να προπληρώνουν ή καταβάλλοντας -όπου προβλέπεται- μόνο τη συμμετοχή τους. Πρόκειται για ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υλικά, όπως για παράδειγμα αναλώσιμα για το σακχαρώδη διαβήτη, ιατρικές συσκευές υποστήριξης αναπνευστικών προβλημάτων, καθετήρες, προϊόντα κατακλίσεων, καθώς και σκευάσματα ειδικής διατροφής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)