ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Ράπισμα για τον ασθενή και τον κλάδο το τέλος εισόδου 25% για όλα τα νέα φάρμακα

Σκληρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις πολιτικές της στο θέμα των νέων θεραπειών που αφορούν ειδικότερα τους καρκινοπαθείς, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης μιλώντας το πρωί της Τρίτης, στο συνέδριο του Health Daily για τις Πολιτικές του Καρκίνου.

ΣΦΕΕ: Ράπισμα για τον ασθενή και τον κλάδο το τέλος εισόδου 25% για όλα τα νέα φάρμακα

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο του φαρμάκου. Στη χώρα μας η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης 9-6-3 δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στις νέες θεραπείες, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει να φέρει απόψε για ψήφιση στη Βουλή νέα τροπολογία, η οποία προβλέπει την αναδρομική επιπλέον επιβάρυνση με 25% τέλος εισόδου με ισχύ από 1/1/2017 για όλα τα νέα φάρμακα που αποζημιώνονται. Το Υπουργείο μας κάλεσε αιφνιδίως σήμερα στις 17:00 για να μας ανακοινώσει μία ειλημμένη απόφαση, η οποία αναμένεται να πλήξει σοβαρά τον κλάδο και να έχει μεγάλες συνέπειες στις φαρμακευτικές εταιρείες και τον ασθενή στην Ελλάδα».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, τόνισε ότι οι ασθενείς πλέον μπορεί να περιμένουν έως 2,5 χρόνια για να έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα. Παράλληλα, η συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιριών αυξάνεται συνεχώς, 1 στα 3 φάρμακα προσφέρεται δωρεάν, εξαντλώντας τα ήδη ξεπερασμένα όρια τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση συνεπώς για την προστασία της απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες και αναγκαίες θεραπείες είναι η υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων όπως, η σύσταση φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), η πλήρης λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, η αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων καθώς και ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης» τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Θερμό φθινόπωρο για το υπ. Υγείας - Αυτό είναι όλο το νομοθετικό έργο που ετοιμάζεται