ΦΑΡΜΑΚO

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις ενστάσεις

Λήγει σήμερα Τετάρτη, η προθεσμία των φαρμακευτικών εταιριών προκειμένου να καταθέσουν τις ενστάσεις τους, επί του αναρτημένου δελτίου τιμών από το υπουργείο Υγείας.

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις ενστάσεις

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος Δεκεμβρίου και το οποίο σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα επιφέρει δραστικές περαιτέρω μειώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το εν λόγω δελτίο τιμών θα είναι το τελευταίο το οποίο θα εκδοθεί με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς από τις αρχές του 2018, αναμένεται ριζική αναμόρφωση του πλαισίου και ήδη στη λογική αυτή, έχει ξεκινήσει να συζητά η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Το νέο διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης ισχύει για τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας, τα Νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές Κλινικές, για τις φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς και για τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ ήτοι 6% ή 13% ανά περίπτωση. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,89% για συντελεστή 6% και κατά 3,54% για συντελεστή 13%.

Σημειώνεται ότι από το νέο δελτίο τιμών δεν προκαλούνται δημοσιονομικές επιπτώσεις αφού το ανώτατο όριο της εν λόγω δαπάνης δε μεταβάλλεται, καθώς καθορίστηκε για το τρέχον οικονομικό έτος στα 2.002.900.000,00€, (1.945.000.000,00€ Φαρμακευτική περίθαλψη – 57.900.000,00€ φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής /clawback.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΦΕΕ: Ράπισμα για τον ασθενή και τον κλάδο το τέλος εισόδου 25% για όλα τα νέα φάρμακα

Να εξαιρεθούν τα ορφανά φάρμακα από το νοσ. clawback - Τι αναφέρουν ασθενείς & βιομηχανία

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων με ανακοστολόγηση σχεδόν 8.500 σκευασμάτων