ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Επιτακτικό αίτημα να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,3 δισ. ευρώ

Την ανάγκη να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη –ως επιτακτικό αίτημα πλέον της φαρμακοβιομηχανίας κάτι που πρέπει να γίνει τώρα, μεσούσης της συζήτησης του προϋπολογισμού ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης μιλώντας το πρωί, στο 16ο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

ΣΦΕΕ: Επιτακτικό αίτημα να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,3 δισ. ευρώ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Καθώς η φαρμακευτική δαπάνη καθορίσθηκε αυθαίρετα από τους Θεσμούς, είναι επιτακτική η ανάγκη και μπορεί να γίνει και να δοθεί πράσινο φως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η αύξηση της δαπάνης από 1,845 σε 2,3 δις ευρώ, επεσήμανε ο ομιλητής, προσθέτοντας, ότι η δαπάνη, θα πρέπει να καθορίζεται από διάφορα κριτήρια και όχι μόνο από το ΑΕΠ.

Αναφορικά με το clawback ο κ. Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους έχουμε να πληρώσουμε και clawback rebate επομένως είμαστε και κλαμένοι και δαρμένοι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς υποφέρει και η βιομηχανία αλλά και ο ασθενής, τόνισε.

Αναφερόμενος στο τελευταίο μέτρο, το αναδρομικό τέλος 25% (από αρχές του 2017) το οποίο επιβλήθηκε για όλα τα νέα φάρμακα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, αυτό ανατρέπει κάθε λογική δικαίου, καλής επιχειρηματικής τακτικής, ανατρέπει ισορροπίες, εξαντλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών και θέτει σε αποεπένδυση το κράτος.

Ο ΣΦΕΕ έχει ήδη προτείνει δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως πλήρης εφαρμογή της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, πλήρης λειτουργία Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, σωστά κίνητρα για αύξηση γενοσήμων, αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την πρόληψη όπως είναι τα εμβόλια και εξαίρεση των παραγώγων αίματος από το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, πρότεινε να σπάσει το clawback ανά κατηγορίες φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός 2018: Κερδισμένοι οι πρόσφυγες, οριακά ο ΕΟΠΥΥ, ζημιωμένα ΕΣΥ & ΠΕΔΥ