ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες φορολογικά εξοντωμένες σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές

Ευρωπαϊκό φαινόμενο και ενδεικτικό της φορολογικής εξόντωσης που υφίσταται ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα.

ΣΦΕΕ: Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες φορολογικά εξοντωμένες σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές

Η Ελλάδα ειδικότερα, πρωταγωνιστεί αρνητικά, επιβάλλοντας επιβάρυνση τρεις φορές πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στις φαρμακευτικές εταιρίες! Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα καλούνται να πληρώσουν σε clawback το 40% περίπου του τζίρου τους, ποσό πραγματικά δυσβάστακτο, το οποίο εξανεμίζει κάθε περαιτέρω ελπίδα για ανάπτυξη και επένδυση.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΣΦΕΕ από 10 Συνδέσμους Φαρμακευτικών Εταιριών Ευρωπαϊκών χωρών, οι φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα συνεισφέρουν στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστό 27,3%(!!!) αυτής, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 8,6%, όπως φαίνεται στον Πίνακα 1 που ακολουθεί:

ΧώραΣύνολο Rebate &CBΣυνεισφορά φαρμακοβιομηχανίας σε % της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης
Γερμανία5.55913,3%
Γαλλία*1.6376,0%
Ιταλία1.4017,4%
Μέσος Όρος1.1688,6%
Ελλάδα94627,3%
Ισπανία5003,1%
Ρουμανία2437,8%
Πορτογαλία1616,6%
Ιρλανδία512,9%
Σουηδία160,8%
Ολλανδία-0,0%

Τις παραπάνω θλιβερές συγκρίσεις, για το μέλλον των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη χώρα μας ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Healthworld 2017.

Ο κ. Αποστολίδης παρουσίασε επιπλέον και στοιχεία, από πρόσφατη μελέτη καθηγητών οικονομικών της υγείας, που καταδεικνύουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη εξαρτάται από μια σειρά από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες, οι οποίοι δεν λήφθηκαν υπόψη και ότι αγνοήθηκαν οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών, στον καθορισμό της δαπάνης για την Ελλάδα. Η μελέτη καταλήγει ότι ο τρέχων φαρμακευτικός προϋπολογισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από ότι υποδεικνύεται με βάση τα δημογραφικά, επιδημιολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της αγοράς μας και αφενός απαιτούνται πολιτικές ρύθμισης και εξορθολογισμού των ποσοτήτων και του μείγματος των φαρμάκων, αφετέρου χρειάζεται αύξηση της δαπάνης.

Σε ένα τόσο βεβαρημένο περιβάλλον, όπου οι φαρμακευτικές εταιρίες πληρώνουν περίπου € 1 δις ευρώ σε υποχρεωτικές εκπτώσεις κι επιστροφές (clawback και rebate) και με μια ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη, που δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των Ελλήνων ασθενών (καθώς έχει περιοριστεί κατά 62% στα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται μόλις στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), προωθούνται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και άλλα οριζόντια μέτρα που απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιριών και το κυριότερο πλήττουν την πρόσβαση των ασθενών στα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα.

Να τονίσουμε ακόμη, ότι ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ στη διάρκεια της ομιλίας του, πρότεινε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3 δισ ευρώ, από ,845 που είναι σήμερα, σηεμιώνοντας πως «η φαρμακευτική δαπάνη καθορίσθηκε αυθαίρετα από τους Θεσμούς, είναι επιτακτική η ανάγκη και μπορεί να δοθεί το πράσινο φως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την αύξηση αυτή. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η δαπάνη, θα πρέπει να καθορίζεται από διάφορα κριτήρια και όχι μόνο από το ΑΕΠ.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΦΕΕ: Επιτακτικό αίτημα να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,3 δισ. ευρώ

Παπαταξιάρχης: Χρειαζόμαστε μια εθνική Πολιτική Υγείας με προβλέψιμους όρους